14 kwietnia 2020

Pandemia choroby COVID-19 spowodowała globalny kryzys na wielu płaszczyznach i dotknęła nas bezpośrednio z ogromną mocą. Ulice opustoszały, a my zostaliśmy zamknięci w domach. Nastały czasy niepewności o przyszłość, obawy o utrzymanie pracy, o bezpieczeństwo bliskich i nas samych. Nasza uwaga skupia się na walce z pandemią, wsparciu wszystkich, którzy walczą o nasze zdrowie każdego dnia, jednoczymy się z tymi, którzy stracili bliskich.

Nie można jednak pominąć naszego udziału w powstaniu tej pandemii – handlu dziką przyrodą, intensywnego przekształcania środowiska naturalnego, niepohamowanej konsumpcji.

Ten kryzys to czas na pogłębioną refleksję nad naszym połączeniem z resztą świata. W dobie globalizacji okazało się, że jesteśmy bliżej siebie, niż nam się wydawało. Niepozorne działania na drugim końcu świata wpływają na nasze życie – tu i teraz. Mając do czynienia z kryzysem w skali globalnej, pora myśleć i działać globalnie. Zakaz handlu dziką fauną i florą w Azji, wymieranie gatunków w Afryce, wycinanie lasów deszczowych w Amazonii, niezrównoważona gospodarka w Europie, czy pożary buszu w Australii – to także nasza sprawa.

Dowiedz się więcej i pomóż nam chronić przyrodę dla naszego bezpieczeństwa, zdrowia i życia oraz dla przyszłych pokoleń.

KORONAWIRUS A OCHRONA PRZYRODY

Living Planet Report

Różnorodność biologiczna WWF ostrzega

Relacje z naturą

Połączeni Lasy

Zakaz handlu

Ochrona przyrody Efekt bumerangu

Adoptuj tygrysa Adoptuj panterę śnieżną

JAK POMAGA WWF?

WWF Polska ratuje przyrodę nie tylko w naszym kraju, ale wspiera też działania w odległych zakątkach Ziemi. W Mjanmie (dawna Birma) pomagamy w zwalczaniu nielegalnego handlu zagrożonymi gatunkami i przeciwdziałamy sprzedaży mięsa dzikich zwierząt w restauracjach. Dzięki staraniom WWF udało się już zamknąć rynek nielegalnego handlu w Rangunie. Teraz skupiamy swoje wysiłki w Mandalaj.

Wspieramy też ochronę panter śnieżnych w Mongolii, tygrysów w Malezji oraz słoni indyjskich i tygrysów w Mjanmie. Od wielu lat pomagamy w programie Tx2, mającym podwoić liczbę tygrysów na świecie do 2022 roku – następnego Roku Tygrysa w chińskim kalendarzu. Angażujemy się w proces gromadzenia informacji o lokalnych populacjach tygrysa malajskiego i tygrysa indochińskiego poprzez zakup fotopułapek. Wspomagamy też finansowo patrole antykłusownicze, które stale przeszukują lasy, usuwają wnyki oraz utrudniają działania kłusownikom.

ŻYCIE W CZASACH PANDEMII

Manifest covid

Recepta 7 Recepta 6

Recepta 5 Recepta 4

Recepta Recepta

Recepta 1 Recepta 2

FishForward

Ciągnie człowieka do lasu Gospodarka Gospodarka 2

Niebezpieczne lasy

Przekaż 1%

JAK TY MOŻESZ POMÓC?

A od czego Ty zaczniesz, żeby ratować naszą Planetę i swoje zdrowie? Oto kilka podpowiedzi:

• Weź udział w Eko-challenge WWF #zostanwdomu Dołącz >>
  • Podróżuj ekologicznie, najlepiej do pracy rowerem, a na wakacje pociągiem.
  • Ogranicz spożycie mięsa.
  • Ogranicz ślad węglowy, m.in. kupując produkty lokalne. Więcej >>
  • Wymagaj od polityków działań na rzecz ochrony klimatu i przyrody.
  • Podpisz petycję - plan na zieloną i sprawiedliwą odbudowę gospodarki. Więcej >>
  • Nie kupuj pamiątek ze zwierząt zagrożonych wyginięciem.
  • Nie kupuj pseudo medykamentów wytworzonych z ginących gatunków zwierząt i roślin.
  • Nie odwiedzaj farm tygrysów.
  • Wybieraj produkty certyfikowane. Sprawdź >>
  • Wspieraj nasze działania – adoptuj tygrysa lub panterę śnieżną.

Twoje decyzje mają znaczenie!

RAPORTY DO POBRANIA

Raport 1 Raport 2 Raport covid Raport covid streszczenie

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Zagrożone gatunki Pantera śnieżna Apetyt na samozagładę straszne