30 października 2017

Poznajcie najmniejszą sowę występującą w Polsce
i Europie.  Niech nie zwiedzie Was jej rozmiar - ten wyjątkowy ptak to wielki duch w małym ciele.

W Polsce sóweczka jest gatunkiem chronionym, a jej liczebność szacowana jest na zaledwie 1000-1500 par lęgowych.

Jej populacja cierpi głównie z powodu utraty siedlisk w wyniku wycinania starych drzewostanów - takich jak w Puszczy Białowieskiej i Puszczy Karpackiej oraz eliminacji z lasu martwego drewna i obumierających drzew. Wycinanie lasów, szczególnie drzew o miękkim drewnie, nadających się na dziuple powoduje, że sowy tracą swoje domy i terytoria łowieckie. Nie mają gdzie polować, ani gdzie składać jaj, dlatego tak ważne jest, aby chronić te ptaki.

Sóweczka zamieszkuje dziuple w prastarych lasach

Sóweczka bowiem zamieszkuje dziuple opuszczone przez inne ptaki - lubuje się więc w prastarych lasach, gdzie nie wycina się starych, dziuplastych drzew. Umierające, stare drzewo odgrywa więc w przypadku sóweczki niezwykle ważną rolę. W związku z tym sóweczki można dziś spotkać tylko w miejscach, gdzie nie prowadzi się intensywnej gospodarki leśnej, która zakłóca część procesów naturalnych.

Sóweczka wyróżnia się wśród innych sów nie tylko małymi rozmiarami, ale również tym, że jest nietypowo dzienną sową - jest aktywna i poluje w dzień. W ciemnościach widzi bardzo słabo, zatem w miarę zapadania ciemności ma kłopot z określeniem położenia dziupli.

Sóweczka to najmniejsza sowa w Europie

Jej mały rozmiar potrafi być niezwykle mylący - w rzeczywistości sóweczka jest bardzo sprawnym łowcą. Sóweczka to drapieżnik z prawdziwego zdarzenia – krótkie skrzydła i długi ogon stał się orężem szybkiego i zwrotnego łowcy. Niemal bezszelestna, z łatwością radzi sobie z polowaniem w świetle dziennym. Wykorzystuje atak z zaskoczenia i naturalny kamuflaż podczas swoich polowań. Sóweczka nie daje się łatwo zdemaskować, w czym pomaga jej brązowobeżowe biało nakrapiane upierzenie. Gdy pojawia się w okolicy i zostanie zauważona, strach pada na wszystkie małe ptaki i las zaczyna rozbrzmiewać ostrzegawczym hucznym śpiewem.

Las jest domem sóweczek, który rzadko opuszczają. Na zewnątrz czyha na nie również wiele niebezpieczeństw. Mogą zginąć w zderzeniach z samochodami, ekranami dźwiękochłonnymi i liniami wysokiego napięcia. Dlatego tak ważnym jest, aby znalazły schronienie w koronach starych drzew.

Co Ty możesz zrobić?

Spraw, by los sóweczek nie zależał od tych, którzy wycinają drzewa dla własnych korzyści. Potrzebujemy Twojego wsparcia, by chronić zdrowie i życie sóweczek. Bez tego nie będziemy mogli udzielić im niezbędnej pomocy.

Chcę pomóc!