29 października 2019

Halloween to okazja, żeby bawić się tym, co straszne. Ale nie wszystko, co straszne, jest zabawne. Niektóre rzeczy są #NaprawdeStraszne.

Co jest naprawdę straszne?
kv9Ponad 28 000 gatunków zwierząt jest zagrożonych wyginięciem. Nosorożec biały północny to symbol kampanii, którą chcemy zwrócić uwagę na problem wymierania zwierząt z winy człowieka - w sposób, który nawiązuje do halloweenowej tradycji przebierania się. Tym razem strach ma wywołać kostium nosorożca białego północnego - podgatunku, który wyginął zaledwie kilkanaście miesięcy temu. Nosorożec biały północny jest jedynie symbolem tej akcji. Dwa podgatunki żyraf, puma wschodnia, lemury, ara modra, morświn kalifornijski, o owadach nie wspominając - czy wiecie, że w zeszłym roku pożegnaliśmy je wszystkie? W maju, w Malezji, zginął ostatni męski przedstawiciel innego podgatunku nosorożca - sumatrzańskiego. Dlaczego z powierzchni Ziemi znikają kolejne pod/gatunki i dlaczego to nasza wina? Powodem jest przede wszystkim nieodpowiedzialna konsumpcja.

Doprowadziliśmy do tego, że zagrożona jest już ¼ gatunków ssaków i prawie połowa populacji płazów. 90% zwierząt morskich ma plastik w żołądku (w 1960 roku było to zaledwie 5%). Jeśli nie przestaniemy niszczyć przyrody, za 30 lat różnorodność biologiczna przestanie istnieć. Na Ziemi żyją głównie ludzie i zwierzęta hodowlane, dzika natura jest w mniejszości. Człowiek zawłaszcza coraz większe tereny pod uprawy, budowę miast, drogi. Na naszych oczach wymierają kolejne gatunki. Jeśli zabraknie zwierząt, dzikiej przyrody, owadów – człowiek sam nie przetrwa na świecie – mówi Magdalena Wieczerzyńska z WWF Polska.

Dlaczego w to Halloween Michał Piróg przebrał się za nosorożca?
Michał Piróg, znany ze swojego zaangażowania w ochronę przyrody, akcji #NaprawdeStraszne ,,dał swoją twarz”. Na naszej wspólnej planecie, giną kolejne gatunki zwierząt, tylko dlatego, że nie dbamy o ich środowisko naturalne. To jest naprawdę straszne! - tłumaczy swój udział w akcji Michał.
Michal

Każdy może ,,być twarzą” kampanii #NaprawdeStraszne!filtr

W Halloween wszyscy będą mogli zaangażować się w naszą kampanię! Na Facebooku i Instagramie jest dostępny filtr, za pomocą którego każdy może zmienić się w nosorożca białego północnego (trzeba tylko mocno kręcić głową!). Niech #NaprawdeStraszna prawda o ginącej przyrodzie dotrze do jak największej liczby osób!

Na szczęście nie wszystko stracone!
Wymieranie gatunków jest jedną z konsekwencji zanieczyszczania naszej planety. Dobra wiadomość jest taka, że mamy wpływ na ich zmniejszenie. Zmieńmy swoje życie, a zapewnimy przyszłość gatunkom, które jeszcze mają szansę ocaleć - w tym sobie!

• Ograniczmy spożywanie mięsa (a najlepiej z niego zrezygnujmy)
  • Ograniczmy podróże samolotem
  • Korzystajmy z komunikacji publicznej, roweru, własnych nóg
  • Nie marnujmy jedzenia
  • Wybierajmy produkty lokalne
  • Oszczędzajmy wodę
  • Ograniczmy używanie plastikowych rzeczy
  • Kupujmy ubrania z ,,drugiej ręki”
  • Segregujmy śmieci
  • Konsumujmy mniej

Tak, nasze codzienne wybory mają wpływ na to, czy życie na Ziemi za parę lat będzie #NaprawdeStraszne - zarówno dla nas ludzi, jak i innych jej współmieszkańców. Czy rzeczywiście potrzebujemy aż tylu rzeczy? Skoro tak często wyrzucamy jedzenie, to prawdopodobnie kupujemy go za dużo. Czy nie lepiej czasem zrezygnować z samochodu na rzecz roweru czy pociągu? Niech ta refleksja i wnioski zostaną z nami na dłużej. Halloween skończy się szybko, a przecież my chcemy żyć dalej!

Za pracę nad kampanią serdecznie dziękujemy:

DDB Warszawa - twórca kampanii, kreacja
Papaya Films – produkcja
Paweł Fabiański | Shootme Visual Artists – fotograf
Redosfx, Wanda Kędzierzawska - kostium/maska
Pracownia Szumu – PR
Facebook/Creative shop – wsparcie kampanii
OMD – dom mediowy
More than real (Brazylia) – twórcy filtra AR
Jetline – nośniki digitalowe MORE

Osobne podziękowania należą się Michałowi Pirógowi, za udział i olbrzymie zaangażowanie - a to wszystko pro bono.
Michal