Od ponad 55 lat misją międzynarodowej organizacji WWF jest działanie na rzecz przyszłości, w której człowiek żyje w harmonii z naturą.

Naszą misją jest budowanie przyszłości, w której ludzkość żyje w zgodzie z naturą. Ratujemy najcenniejsze przyrodniczo miejsca w ponad 100 krajach na 6 kontynentach. Nie jesteśmy sami - robimy to wyłącznie dzięki wsparciu ponad 5 milionów darczyńców na świecie.

Nasza przyroda należy do najbardziej unikatowej na skalę Europy. Ochrona wspaniałej reliktowej Puszczy Karpackiej, reintrodukcja rysia nizinnego na Mazurach, zapobieganie zanieczyszczeniom Bałtyku, proponowanie mądrego i przyjaznego przyrodzie prawa, zapobieganie degradacji najpiękniejszych rzek to wielkie wyzwania, którym nie podołalibyśmy sami. Istniejemy w Polsce od ponad 15 lat i dzięki ponad 50 000 darczyńcom przyczyniamy się do ratowania najcenniejszych ekosystemów. Razem możemy więcej.

Tworzymy partnerstwa z administracją publiczną, rządami, biznesem i lokalnymi społecznościami, bo wierzymy, że poprzez dialog możemy osiągnąć znacznie więcej. Naszą wiedzę i rozwiązania bazujemy na najnowszych osiągnięciach naukowych i dzięki temu wiemy, że naprawdę działają. Jako organizacja mamy międzynarodowy zasięg, a więc nasze sukcesy rzeczywiście zmieniają świat na lepsze. Dobre prawo pomaga chronić przyrodę w harmonii z rozwojem człowieka.

The world is where we live

W Polsce skupiamy się na tych obszarach, które są najcenniejsze i działamy tam, gdzie możemy dokonać rzeczywistej zmiany: