Morza i oceany zajmują około 70% powierzchni Ziemi.
Wytwarzają 50% dostępnego tlenu, wywierają decydujący wpływ na naszą pogodę, znacząco wpływają na gospodarkę i dostarczają nam pożywienia.

Podstawę diety dla prawie miliarda ludzi na świecie stanowią ryby i owoce morza, a ponad 200 milionów ludzi utrzymuje się z rybołówstwa.

Ponad 200 milionów ludzi utrzymuje się z rybołówstwa.

Niestety z powodu zanieczyszczeń, nadmiernego ruchu morskiego, przyłowów i przełowienia (czyli nadmiernej, niekontrolowanej eksploatacji łowisk sprowadzającej populacje poławianych gatunków poniżej poziomu bezpiecznego dla ich odtworzenia), nasze morza i oceany wraz ze znajdującą się w nich fauną i florą są obecnie w olbrzymim niebezpieczeństwie.

Z tego względu zachowanie morskich siedlisk i promowanie zrównoważonego rybołówstwa jest ważne zarówno dla ludzi, jak i dla środowiska. WWF dba o ochronę bioróżnorodności naszych mórz i oceanów również po to, by zachować ich zasoby dla przyszłych pokoleń.

Morze Bałtyckie – morze szczególnie wrażliwe

Działania WWF Polska skupiają się na obszarze Morza Bałtyckiego, zwracając uwagę na problem eutrofizacji, zanieczyszczeń i innych zjawisk zagrażających życiu chronionych gatunków w nim żyjących. Dzisiaj, na naszych oczach, Bałtyk umiera. Ale wciąż jeszcze nie jest za późno, żeby go ratować.

Morze Bałtyckie boryka się z wieloma problemami. Jest nie tylko jednym z najmłodszych mórz świata, ale również jednym z najbardziej zatłoczonych. Duży ruch na morzu, eutrofizacja i zwiększające się obszary pustyń tlenowych, to tylko niektóre z problemów z jakimi boryka się Morze Bałtyckie. Wynika z tego potrzeba zintegrowanych i spójnych działań na poziomie międzynarodowym.