28 września 2020

Czy ochrona przyrody poza granicami Polski ma na nas jakikolwiek wpływ? Zdecydowanie tak! Żyjemy w świecie globalnych powiązań. Każda, nawet najmniejsza decyzja podjęta przez nas tutaj, może wpłynąć na życie ludzi i zwierząt na drugim końcu świata i odwrotnie. Jesteśmy częścią tej samej całości.

WWF Polska regularnie wspiera działania na rzecz ochrony przyrody także poza granicami naszego kraju – m.in. w Mjanmie (dawnej Birmie), Malezji czy Mongolii. Pomagamy chronić tygrysa azjatyckiego i panterę śnieżną, tym samym troszcząc się o środowisko ich życia - lasy Dawna Tenasserim, Belum Temengor i najdziksze zakątki Ałtaju Mongolskiego. Nieocenieni są również nasi bohaterowie – ambasadorzy gatunków, leśnicy, członkowie patroli antykłusowniczych. To dzięki nim coraz więcej osób wie o potrzebie i różnych formach angażowania się w ochronę przyrody. WWF Polska wspiera walkę z nielegalnym handlem dziką fauną i florą, utrzymanie patroli antykłusowniczych, zakup fotopułapek, działania na rzecz minimalizowania konfliktów człowieka z dzikimi zwierzętami oraz podnoszenia świadomości społeczności lokalnych. Od lat przekonuje także o potrzebie udzielania naszej pomocy przyrodzie i zagrożonym gatunkom poza granicami naszego kraju, bo różnorodne i zdrowe ekosystemy są naszą jedyną szansą na bezpieczną przyszłość.

Dowiedz się więcej o naszych działaniach w zakładkach Gatunki, Obszary i Bohaterowie.

Gatunki

Tygrys azjatycki Słoń indyjski