12 września 2023

Zachęcamy do zapoznania się z postulatami Fundacji WWF Polska, które kierujemy do wszystkich polityków w najbliższych wyborach.

 

BEZPIECZEŃSTWO ENERGETYCZNE

Polska to kraj zaawansowany technologicznie, w którym ciepło i prąd pochodzą ze zróżnicowanych i uzupełniających się odnawialnych źródeł energii, a Wspólnoty energetyczne są popularne w całym kraju. Dzięki temu nasz system jest niezależny od zagranicznych dostawców, stabilny i bezpieczny! Tego byśmy chcieli – sprawdź, jak.

Zmiana klimatu jest efektem działalności człowieka.

Spalanie paliw kopalnych, wycinanie lasów i hodowla zwierząt gospodarskich doprowadziły do znacznego wzrostu ilości gazów cieplarnianych w atmosferze od początku XX wieku, wywołując efekt cieplarniany, nasilenie globalnego ocieplenia i zmianę klimatu. Raporty Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu ONZ, sporządzone na podstawie analizy dziesiątków tysięcy publikacji naukowych, wskazują na odpowiedzialność człowieka za postępującą zmianę klimatu na Ziemi. Przeczytaj o zmianie klimatu w pigułce.

Polska powinna odejść od węgla do 2030 r. i osiągnąć neutralność klimatyczną do 2050 r.

Spalanie węgla – paliwa o najwyższej emisji gazów cieplarnianych w czasie spalania – powoduje efekt cieplarniany, szkody zdrowotne i zanieczyszczenie środowiska. Polska, tak jak pozostałe państwa Unii Europejskiej, zobowiązała się do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych w celu utrzymania wzrostu średniej globalnej temperatury poniżej 2°C. Celem jest osiągnięcie neutralności klimatycznej, która oznacza maksymalne ograniczenie emisji dwutlenku węgla w przemyśle, transporcie i energetyce oraz zrównoważenie emisji, których nie można uniknąć. Aby go zrealizować, Polska powinna w pierwszej kolejności zrezygnować z węgla do 2030 r., zastępując go zróżnicowanymi i uzupełniającymi się odnawialnymi źródłami energii.

Polska powinna rozwijać odnawialne źródła energii w oparciu o rozproszoną energetykę obywatelską.

Aby odejść od węgla do 2030 r. i osiągnąć neutralność klimatyczną do 2050 r., należy uzyskać nowe źródła energii ze zróżnicowanych i uzupełniających się instalacji odnawialnych źródeł energii, takich jak turbiny wiatrowe czy fotowoltaika, współpracujących z magazynami energii. Jako źródło ciepła może posłużyć geotermia czy pompy ciepła, a uzupełnieniem może być zrównoważona bioenergia, jak np. odpadowa biomasa i biogaz. Dzięki rozproszonej energetyce obywatelskiej – wytwarzanej w małych elektrowniach i zakładach (np. dzięki spółdzielniom energetycznym), lokalne społeczności mogą być współwłaścicielami instalacji, zarządzać nimi i korzystać z wyprodukowanej przez nie energii, bez konieczności przesyłania energii lub transportu paliw na duże odległości. Obniżymy rachunki za ogrzewanie i zapewnimy bezpieczeństwo energetyczne Polski.

 

BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE I TROSKA O EDUKACJĘ

Chleb z polskich zbóż, ekologiczne jabłka z Grójca, suszone śliwki z Szydłowa i orzechy – tylko z nazwy włoskie, bo wyrosły w Lubelskiem. Czy są w Twoim menu na stałe? Przeczytaj nasze postulaty i sprawdź, o co walczymy!

Państwo powinno zapewnić dostęp do przystępnej cenowo żywności ekologicznej.

Żywność ekologiczna jest odpowiedzią na zapotrzebowanie konsumentów, którzy poszukują produktów wytworzonych z poszanowaniem środowiska i zwierząt, bez stosowania syntetycznych środków  produkcji. Państwo może wspierać rolnictwo ekologiczne za pośrednictwem subwencji i dopłat, a także kreując stałe rynki zbytu, np. zobowiązując szkoły i urzędy publiczne, by produkty ekologiczne stanowiły obowiązkową część zamówienia publicznego na żywność.

Produkty rolnictwa ekologicznego powinny stanowić część każdego zamówienia publicznego na żywność.

Obowiązkowe włączenie produktów rolnictwa ekologicznego do zamówień publicznych zwiększy ich wykorzystanie w żywieniu, redukując stosowanie antybiotyków, syntetycznych środków ochrony roślin i sztucznych nawozów. Żywność ekologiczna jest wytwarzana przy użyciu naturalnych substancji i procesów, z poszanowaniem środowiska i zwierząt. Rolnictwo ekologiczne ma szczególne znaczenie dla ochrony środowiska, różnorodności biologicznej i dobrostanu zwierząt. Z uwagi na swoją pracochłonność zwiększa zatrudnienie na obszarach wiejskich, daje szansę rolnikom na przejście z konkurencji ilościowej na jakościową, zapobiega niekorzystnym zmianom społecznym.

Posiłki szkolne powinny zawierać więcej warzyw, owoców, nasion roślin strączkowych, żywności nieprzetworzonej i mniej mięsa.

Ze względów zdrowotnych i środowiskowych powinniśmy zwiększać w naszej diecie udział produktów roślinnych, zmniejszając ilość odzwierzęcych. Posiłki szkolne mają ogromne znaczenie w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych. Wprowadzenie zmian w żywieniu uczniów i uczennic w kierunku diety przyjaznej planecie rekomenduje Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk. Produkcja zwierzęca łączy się z wysokimi emisjami gazów cieplarnianych, dużym zużyciem wody i przekształcaniem gruntów związanym z potrzebą upraw roślin na pasze. Zmieniając naszą dietę na bardziej roślinną, ograniczamy nasz ślad środowiskowy – spójrzmy na to, co jemy!

Program edukacji szkolnej powinien poruszać temat zmian klimatu oraz ochrony różnorodności biologicznej.

Edukacja o zmianach klimatu i ochronie różnorodności biologicznej powinna być priorytetem w podstawie programowej. Może zaczynać się na etapie przedszkolnym i być istotnym elementem na każdym etapie edukacji (zobacz Program z Pandą oraz Program Dieta przyjazna planecie), aż po obowiązkowy kurs na uniwersytetach na każdym kierunku. Istotne jest rzetelne przygotowanie nauczycieli i nauczycielek edukacji wczesnoszkolnej. Poznaj ofertę edukacyjną WWF Polska.

 

BEZPIECZEŃSTWO WODNE

Chcemy Polski z czystą wodą nie tylko w kranach i rzekach. Kraju bez susz i powodzi, w którym naszą ulubioną rozrywką jest kąpiel w morzu i budowanie zamków z piasku lub obserwowanie jesiotrów czy raków, które wróciły do polskich krystalicznie czystych rzek. Postuluj o zmianę razem z nami!

Należy pilnie odtworzyć zdegradowany ekosystem Odry.

Uregulowanie koryta rzeki, zabudowanie jej stopniami wodnymi, odcięcie doliny zalewowej wałami przeciwpowodziowymi oraz zrzuty wód zasolonych i zanieczyszczonych z kopalni i zakładów przemysłowych zdegradowały ekosystem Odry. Wysokie temperatury i niski stan wody latem 2022 r. sprzyjały zakwitowi toksycznych alg. W niezdolnej do samooczyszczenia rzece zginęły setki tysięcy ryb, małży i ślimaków. Aby wzmocnić odporność Odry i zapobiec katastrofom ekologicznym w przyszłości, trzeba pozwolić rzece się zregenerować: odsunąć wały od rzeki tam, gdzie to możliwe, utworzyć roślinne i bagienne strefy buforowe, odtworzyć obszary podmokłe i tereny zalesione oraz zrenaturyzować wybrane odcinki, ograniczyć zasolenie i zanieczyszczenie. Jeśli wrażliwy ekosystem Odry nie zacznie się odtwarzać – umrze, a rzeka zamieni się w kanał bez życia, niosący brudną, zasoloną wodę. Podpisz Manifest w sprawie Odry!

Naturalne magazynowanie wody w glebie i na mokradłach skuteczniej zapobiega suszom i powodziom niż budowa sztucznych zbiorników wodnych.

Renaturyzacja, czyli przywracanie naturalnej retencji wody i funkcjonowania rzek i ich dolin tam, gdzie jest to możliwe, spowalnia odpływ wody, pomaga zachować ją na czas suszy i obniżyć potencjalną falę powodziową w czasie opadów. Woda ze sztucznego zbiornika może być wykorzystana tylko na niewielkim obszarze w najbliższym otoczeniu zbiornika. Dlatego sztuczne zbiorniki nie są w stanie zapewnić stałego, stabilnego dostępu do wody dla ludności, rolnictwa czy przemysłu w czasie suszy. Największym magazynem wody jest gleba, a najlepszym zbiornikiem retencyjnym – mokradła, które pochłaniają dwutlenek węgla, poprawiają jakość wody, zwiększają różnorodność biologiczną, ograniczają skalę powodzi i łagodzą skutki suszy.

Największe rzeki w Polsce powinny zostać objęte siecią stałego, automatycznego monitoringu jakości wody.

Monitoring rzek powinien być niezawodny i natychmiast alarmować o przekroczeniu norm zanieczyszczeń, aby szybko reagować w sytuacjach kryzysowych.98,9% polskich rzek jest w złym stanie. Dlatego monitoring wód powinien obejmować wszystkie kopalnie i zakłady przemysłowe zrzucające ścieki do rzek. Zlokalizowane w ich pobliżu stacje pomiarowe będą identyfikować źródła i skład zanieczyszczeń oraz sprawdzać parametry fizykochemiczne na wybranych odcinkach. Pomiary będą przesyłane (w kluczowych punktach – w czasie rzeczywistym) do zintegrowanej, publicznie dostępnej bazy danych. W razie przekroczenia dopuszczalnych norm informacja od razu trafi do odpowiednich służb. Umożliwi to kontrolę nielegalnych zrzutów i pozwoli dostosować ilość legalnych zrzutów do aktualnej konycji rzeki, zapobiegając kolejnej katastrofie ekologicznej.

 

 

Tegoroczny Zielony Latarnik Wyborczy WWF został stworzony we współpracy ze Stowarzyszeniem 61 (MamPrawoWiedzieć.pl)