MENU
12 czerwca 2023
Każdego dnia możemy zrobić coś dobrego dla planety. To, co jemy, każdy nasz posiłek, nasze drugie śniadanie, obiad spożywany w szkolnej stołówce, może się przyczynić do ratowania środowiska przyrodniczego! To skąd pochodzi nasza żywność i jak jest wytwarzana, ma znaczenie. Im więcej wiemy o tym, co spożywamy, tym nasze wybory mogą być lepsze – dla zdrowia i dla planety.

Dlatego we współpracy z Lidl Polska przygotowaliśmy program edukacyjny dla szkół podstawowych, w ramach którego zaprosiliśmy nauczycielki i nauczycieli do wspólnego z uczniami i uczennicami odkrywania niezwykłej sieci powiązań między różnorodnością biologiczną, klimatem, żywnością i nami! Do udziału w programie zaprosiliśmy także szkolne intendentki i intendentów, szefowe i szefów kuchni szkolnych oraz inne osoby zaangażowane w żywienie uczniów, którym przekazaliśmy informacje o tym jak założenia diety przyjaznej planecie można praktycznie stosować w szkole.

Program Dieta przyjazna planecie skierowaliśmy do szkół podstawowych z całej Polski. Uczestnicy dowiedzieli się czym jest dieta przyjazna planecie, jak i dlaczego produkcja żywności wpływa na środowisko i klimat, jaka jest skala wpływu produkcji żywności na stan środowiska naturalnego, dlaczego to, jak wytwarzana jest żywność, jest ważne dla naszego zdrowia i czym kierować się w naszych codziennych wyborach żywieniowych.
W roku szkolnym 2022/2023 odbyła się I edycja programu Dieta przyjazna planecie.
Działo się w programie:
- przeprowadziliśmy szkolenia i konsultacje online dla nauczycielek, nauczycieli oraz osób zaangażowanych w żywienie uczniów i uczennic,
- nauczyciele i nauczycielki zrealizowali i zrealizowały zajęcia edukacyjne w klasach na temat diety przyjaznej planecie,
- przygotowaliśmy dwie nowe publikacje edukacyjne na temat tego jak zrealizować szkolne wydarzenie edukacyjne zachęcające uczniów i uczennice do jedzenia warzyw i owoców oraz jak wprowadzać do menu stołówek szkolnych lokalne i sezonowe owoce i warzywa.
Program w liczbach:
- do programu przystąpiły szkoły ze wszystkich województw w całej Polsce,
- 170 nauczycieli i nauczycielek zrealizowało zajęcia edukacyjne w swoich klasach,
- ponad 6000 uczniów i uczennic wzięło udział w spotkaniach edukacyjnych,
- przekazaliśmy materiały szkoleniowe 129 intendentkom i innym osobom zaangażowanym w żywienie uczniów i uczennic.
Materiały z programu:
- scenariusze zajęć dla szkół „Dieta przyjazna planecie”
- materiały szkoleniowe „Dieta przyjazna planecie. Co to jest i dlaczego warto wprowadzać ją w szkole?”
- materiały szkoleniowe „Dieta przyjazna planecie. Szkolny piknik na 6.”
- materiały szkoleniowe „Dieta przyjazna planecie. Szkolne obiady na 6.”
- regulamin I edycji programu Dieta przyjazna planecie
