16 marca 2021

Choć jako gatunek została odkryta dość niedawno, to jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych zwierząt świata. Stała się nie tylko główną postacią wielu bajek i książek dla dzieci czy hitów kinowych, ale również symbolem zagrożonych gatunków.

Należysz do miłośników pandy wielkiej? Przekonaj się, czego jeszcze o niej nie wiesz! 

Panda wielka odpoczywająca na skale1. Choć jest niedźwiedziem, to nie zapada w sen zimowy 

Niedźwiedź brunatny, grizzly czy baribal (niedźwiedź czarny) przesypiają część roku, by przetrwać najtrudniejsze warunki, zużywając jak najmniej energii. Taki sen może trwać od kilku tygodni do kilku miesięcy. Nawet niedźwiedziom polarnym zdarzają się okresy stanu uśpienia (zwłaszcza ciężarnym samicom). Jednak panda wielka, choć należy do rodziny niedźwiedziowatych, nie zapada w sen zimowy. 

―🐼―

 

2. Jej życie kręci się wokół jedzenia 

Układ pokarmowy pandy zbudowany jest podobnie, jak u innych niedźwiedzi, czyli zwierząt mięsożernych. Z tego powodu jedynie niewielka część spożywanych pędów, liści i łodyg bambusa zostaje strawiona, a większość jest po prostu wydalana. Żeby zapewnić wystarczającą ilość energii do funkcjonowania, panda wielka musi zjeść około 14-40 kg bambusa dziennie. Na poszukiwanie i spożywanie pokarmu poświęca nawet 12 do 16 godzin każdego dnia! Nic dziwnego, że zwierzęta te nazywane są także niedźwiedziami bambusowymi. 

―🐼―

 

Pandy jedzące pędy bambusa3. Najmniej czasu poświęca na… seks 

Pandy prowadzą samotniczy tryb życia i łączą się w pary jedynie na czas godów, który przypada na okres od marca do maja. Ruja samicy trwa przy tym jedynie 3 dni w roku, więc czasu jest niewiele. Do tego okazuje się, że w niewoli bardzo rzadko dochodzi do zbliżeń, więc w ogrodach zoologicznych właściwie nie obserwuje się spółkujących zwierząt. 

―🐼―

 

4. A jak już się uda to zaobserwować, to żyje tym cały świat 

Tak właśnie było podczas pandemii COVID-19. W ogrodzie zoologicznym Ocean Park w Hongkongu, zamkniętym dla zwiedzających od 26 stycznia 2020 roku, przebywającym tam pandom zebrało się na amory. Świat obiegła wiadomość, że po raz pierwszy od dekady Ying Ying i Le Le zaczęły uprawiać seks! Wszystko przez brak stresu związanego z tłumami odwiedzających. 

―🐼―

 

5. Panda wielka ma dodatkowy, szósty palec

Przednie łapy pand posiadają dodatkową kość, której zwierzęta używają, jak szóstego palca (podobnie, jak my kciuka). Dzięki temu wyrostkowi mogą one skuteczniej objąć i chwycić pędy bambusa, co znacznie ułatwia pożywianie. A jak już pisaliśmy wcześniej – dla pand jedzenie to najważniejsza część życia.

―🐼―

 

Panda wspinająca się na drzewo6. Wzór na jej futrze to nie tylko kamuflaż 

Dlaczego pandy są czarno-białe? Takie umaszczenie nie jest dziełem przypadku. W wysokich górach, gdzie żyją pandy, śnieg nie jest niczym zaskakującym. Charakterystyczny kolor futra pozwala skutecznie kamuflować się zarówno na śniegu, jak i w cieniu bambusowych lasów. Czarne łaty na pysku ułatwiają z kolei wzajemne rozpoznanie poszczególnych osobników. 

―🐼―

 

7. Prawdopodobnie ma lepszą kondycję niż Ty 

Wydaje Ci się, że panda wielka jest mało fit? Choć może ważyć około 150 kilogramów, nadal jest doskonałym wspinaczem i pływakiem! 

―🐼―

Mała panda z opiekunem

 

8. Panda wielka została odkryta zaledwie 150 lat temu

Panda wielka przez lata stanowiła zagwozdkę dla naukowców. Została odkryta zaledwie około 150 lat temu, więc stosunkowo niedawno. Początkowo była zaliczana do rodziny szopowatych, gdzie doszukiwano się jej podobieństwa do pandy małej (pandki rudej). Badania genetyczne wykazały jednak coś zupełnie innego i potwierdziły, że pandom wielkim zdecydowanie bliżej jest do… niedźwiedzi.  

―🐼―

 

9. Cierpi przez zmianę klimatu 

Pandy cierpią przez zmianę klimatu. Badania wykazały, że gdy zwierzęta te narażone są przez dłuższy czas na temperatury przekraczające 25°C, odczuwają silny stres. Globalny wzrost temperatury może okazać się dużym zagrożeniem dla tych zwierząt. 

―🐼―

 

10. Na logotypie Fundacji WWF nie wyglądała tak, jak dzisiaj 

Logo WWF jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych logotypów na świecie. Panda wielka będąca symbolem fundacji już od 1961 roku nie wyglądała jednak tak, jak dzisiaj. Droga do obecnego kształtu logo była długa 😊

Od połowy XX w. panda była symbolem zagrożonych wyginięciem gatunków. W 1970 r. na wolności żyło już tylko 1000 pand. Dzięki wspólnej pracy rządu Chin, WWF oraz lokalnych społeczności udało się zatrzymać wymieranie tych pięknych zwierząt. W ciągu 40 lat populacja pandy zwiększyła się o 80%, do 1860 osobników. Dzięki temu Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) zmieniła stopień zagrożenia wyginięciem dla pandy wielkiej. Status w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych został obniżony z kategorii „gatunek zagrożony” do „narażony” na wyginięcie.

Przykład pandy wielkiej doskonale pokazuje, że konsekwentne prowadzenie działań ochronnych przy współpracy wielu różnych stron, może przynieść bardzo dobre rezultaty. Musimy jednak pamiętać, że ta praca nigdy się nie kończy i jeśli chcemy, aby pandy wielkie oraz inne zagrożone gatunki przetrwały, konieczna jest nieustanna troska o środowisko. Chroniąc przyrodę, dbamy o przyszłość wielu niesamowitych zwierząt, ale też naszą własną.

Pomóż nam działać dalej! »