Pantera śnieżna to dziki gatunek kota zamieszkujący ogromny obszar wysokich gór Azji Środkowej w 12 krajach. Ze względu na rozległy i trudno dostępny zasięg występowania, ale też to, że panterę zwaną inaczej irbisem niezwykle trudno jest wypatrzeć, często bywa nazywana przez lokalne społeczności Duchem Gór. Z okazji Międzynarodowego Dnia Pantery Śnieżnej, chcielibyśmy przybliżyć Ci ten gatunek.

1. Czy pantera śnieżna miauczy?

adoptuj pantereWiele dzikich kotów, jak tygrysy czy lwy kojarzy nam się z charakterystycznym rykiem. Pantera śnieżna, ze względu na specyficzną budowę gardła, nie potrafi ryczeć, mimo tego, że genetycznie jest jej bliżej do tygrysa niż innych panter, które ryczeć potrafią. Aby się ze sobą porozumiewać, irbisy wydają całą gamę prychnięć i syknięć, ale też podobnie do naszych zwierząt domowych miauknięć, warknięć i ujadań.

2. Mistrzyni kamuflażu

Pantera śnieżna jest na tyle rzadkim i trudnym do obserwacji zwierzęciem, że bywa nazywana Duchem Gór. Beżowo-szary kolor i ciemne cętki stanowią świetny kamuflaż na tle górskich skał, naturalnego miejsca występowania tego drapieżnika. Każda pantera ma unikalny wzór cętek na futrze, co pomaga specjalistom w odróżnieniu poszczególnych osobników i liczeniu tych zwierząt. Każdy wzór cętek jest u irbisów tak wyjątkowy, jak linie papilarne w przypadku ludzi.

3. Po co panterze długi ogon?

Ogon Pantery Śnieżnej jest prawie tak długi, jak reszta jej ciała. Tułów mierzy zazwyczaj od 100 do 130 cm, a ogon od 80 do 100 cm. Tak długi i porośnięty gęstym włosem ogon pełni dwie główne role. Z jednej strony umożliwia panterom zachowanie równowagi podczas przeskakiwania ze skały na skałę. Z drugiej strony pełni rolę ciepłej kołderki – w trakcie spoczynku pantery owijają się nim i przykrywają pysk, chroniąc się przed zimnym, górskim wiatrem.

skoczna pantera

4. Pantera śnieżna jest skoczna niczym kozica

Pantery śnieżne są rekordzistami w skokach. Potrafią skakać na odległość około 15 m, czyli nawet sześciokrotnie więcej niż wynosi długość ich ciała! Mogą również wyskoczyć na około 6 metrów w górę! Taką możliwość zawdzięczają unikatowej budowie ciała: krótkie przednie kończyny i długie tylne dodają panterze zwinności w stromym górskim środowisku, a długi ogon pozwala zachować równowagę w trakcie tych imponujących skoków.

5. Co wspólnego ma Andrzej Bargiel z Panterą śnieżną?

Pantery śnieżne świetnie odnajdują się w górskim terytorium, występując przede wszystkim na wysokości 3000-5000 m n.p.m. Zawdzięczają to swojej budowie: długie, grube futro chroni je przed zimnem, a małe uszy minimalizują utratę ciepła. Szerokie łapy pomagają stąpać po śniegu, a także zwiększają przyczepność w trakcie wędrówek po stromych zboczach. Andrzej Bargiel też świetnie czuje się w górach! Jest polskim skialpinistą, himalaistą, biegaczem górskim i ratownikiem TOPR. Jako pierwszy człowiek w historii zjechał na nartach z K2 – drugiego pod względem wysokości szczytu na Ziemi. Od 2019 r. jest także ambasadorem pantery śnieżnej w WWF Polska. Aktywnie wspiera i promuje działania WWF mające na celu ochronę tego niezwykłego kota. Zajrzyjcie do naszego wywiadu z Andrzejem.

6. Pantera śnieżna jest samotnikiem

adoptuj pantere 2Pantery śnieżne, podobnie do innych dzikich kotów, prowadzą samotniczy tryb życia, patrolując terytorium o powierzchni nawet kilkuset km2. Irbisy w towarzystwie innych osobników można spotkać tylko w dwóch sytuacjach: łączenia się w pary na czas godów i matki w trakcie opieki nad młodymi osobnikami. Gody trwają zazwyczaj od stycznia do marca, a by znaleźć partnera, irbisy przemierzają często setki kilometrów. Niestety ze względu na niewielką liczebność gatunku, ogromny obszar występowania i krótki okres godowy, zdarza się, że pantery nie znajdują partnera do rozrodu. Jeśli jednak go znajdą, samiec po pokryciu samicy odchodzi. Ciąża u pantery śnieżnej trwa około 100 dni i kończy się miotem od 1 do 5 młodych, jednak najczęściej 2-3. Młode pozostają z matką do mniej więcej 18-22 miesiąca życia, po czym odchodzą, by znaleźć własne terytorium. Często przemierzają ogromne odległości w celu zapewnienia różnorodności genetycznej. Za dorosłą panterę uznaje się osobniki w wieku 2-3 lat w przypadku samic, a 4 lat jeśli chodzi o samce.

Dlaczego ochrona pantery śnieżnej jest ważna również w Polsce i jak możesz pomóc?

Ochrona przyrody w odległej Azji ma także znaczenie dla nas, w Polsce, ponieważ troska o jeden gatunek często przyczynia się do objęcia ochroną dużych obszarów przyrodniczych, na czym korzystają także inne zwierzęta. Wszyscy jesteśmy częścią jednej całości, dlatego powinno nam zależeć na zachowaniu zasobów czystej wody, świeżego powietrza i różnorodności gatunkowej, które wymagają ochrony przyrody na całym świecie. Populacja panter śnieżnych liczy jedynie około 4000 osobników, więc jeśli chcesz pomóc w zachowaniu tego zagrożonego gatunku, już dzisiaj pomyśl o jej symbolicznej adopcji.

pomagam panterze snieznej