27 lipca 2020

Tygrysy bez cienia wątpliwości możemy nazwać superbohaterami. Podczas Tygodnia Tygrysa z WWF Polska, mamy możliwość bliższego poznania tych niezwykłych zwierząt oraz ich kluczowej roli w ochronie przyrody. Dowiedz się, w jaki sposób te największe z dzikich kotów przyczyniają się do ratowania świata (i wcale nie chodzi tu o ich pasiastą pelerynę).

1. Tygrysy chronią słabszych i potrzebujących pomocy

Chronią słabszychTygrysy są tzw. gatunkiem parasolowym. Terytorium zajmowane przez dorosłego samca ma zazwyczaj powierzchnię aż kilkuset kilometrów kwadratowych, w związku z czym jest także domem dla wielu innych zwierząt – często zagrożonych wyginięciem. Dobrym przykładem jest Sumatra, gdzie wszystkie nosorożce sumatrzańskie i orangutany żyją na terenach zamieszkanych przez tygrysy. Z kolei w lasach Dawna Tenasserim w Mjanmie (dawna Birma) tygrysy dzielą terytorium m.in. ze słoniami indyjskimi. Chroniąc królestwa tych wielkich kotów, zapewniamy przetrwanie także innym dzikim zwierzętom.

2. Dzięki tygrysom mamy czystą wodę

Mamy czystą wodęTygrysy pomagają chronić nie tylko zagrożone gatunki, ale także niezbędne do życia zasoby. Dzięki ochronie naturalnych siedlisk tygrysów, dbamy o zachowanie i utrzymanie w dobrym stanie rzek, mokradeł i zbiorników wodnych. Z wody pochodzącej z obszarów występowania tygrysów korzysta aż 830 milionów ludzi. Są to zarówno mieszkańcy malutkich wsi i miasteczek, jak i wielkich metropolii, np. Bangkoku.

3. Tygrysy pomagają w walce ze zmianą klimatu

Tygrysy a zmiana klimatu

Tygrysy żyją głównie w pierwotnych lasach, które ze względu na dużą różnorodność gatunkową magazynują więcej dwutlenku węgla niż pozostałe zbiorowiska roślinne. Szacuje się, że chronione lasy zamieszkane przez tygrysy pochłaniają rocznie ok. 130 000 ton CO2. Naturalne lasy zachowane dla tygrysów to także czyste powietrze dla ludzi.

4. Tygrysy chronią nas przed klęskami żywiołowymi

ŻywiołyPrawidłowo funkcjonujące, naturalne ekosystemy pomagają w łagodzeniu skutków klęsk żywiołowych. Dla przykładu lasy namorzynowe (mangrowia), porastające wybrzeża niemal całej strefy międzyzwrotnikowej, pełnią rolę naturalnej zapory przed zjawiskami ekstremalnymi. Podczas sztormu fale rozbijają się na nich i dzięki temu nie stanowią zagrożenia dla lokalnych społeczności. Zgadnijcie, jakie zwierzę zamieszkuje lasy namorzynowe na granicy Indii i Bangladeszu? Tak, właśnie tygrysy.

5. Tygrysy zapewniają miejsca pracy

Miejsca pracyW północnych Indiach znajduje się Park Narodowy Ranthambore, w którym można podziwiać tygrysy żyjące na wolności. Tygrysica Machali odegrała kluczową rolę w odbudowie tamtejszej populacji tygrysów bengalskich, zdobywając przy tym dużą popularność wśród turystów odwiedzających park – otrzymała tytuł jednego z najczęściej fotografowanych tygrysów w historii. Szacuje się, że dzięki Machali park zarobił ponad 130 mln dolarów (opłaty za wstęp do parku, zakwaterowanie odwiedzających i inne usługi oraz podatki). Ta niezwykła tygrysica zapewniła tym samym miejsca pracy dla ok. 3 000 przedstawicieli lokalnej społeczności, a żadne z nich nie było związane z nieetyczną rozrywką, jaką oferują komercyjne ogrody czy farmy tygrysów. Ponadto obszary chronione, w których żyją tygrysy są chętnie odwiedzane przez turystów, co sprawia, że mieszkańcy przyległych terenów mogą prowadzić działalność zarobkową opartą na turystyce.

6. Tygrysy są strażnikami azjatyckiej kultury

KulturaTygrysy są obecne w kulturze Azji od tysięcy lat. Ich społeczne znaczenie jest podkreślane w wyznaniach i opowieściach ludowych większości krajów, w których występują. Te dzikie koty stanowią nieodłączny element jednej z najstarszych cywilizacji na Ziemi. Chroniąc tygrysy, ratujemy nie tylko przyrodę, ale też tradycyjne kultury, święte miejsca i tożsamość rdzennych ludów Azji, nierozerwalnie związane z dzikimi kotami. Tygrysy powinny dalej inspirować kolejne pokolenia, a nie być tylko wspomnieniem na dawnych obrazach czy rzeźbach.

7. Tygrysy łagodzą spory

SporyTygrysy nie przejmują się podziałami politycznymi i granicami państw. Przemieszczają się między Chinami a Rosją, Mjanmą i Tajlandią, a także między Indiami, Nepalem i Bhutanem, niezależnie od nastrojów panujących między sąsiadami. Ochrona tygrysów stanowi idealną zachętę do podjęcia współpracy transgranicznej. Te dzikie koty są czasem jedynym powodem, dla którego władze państw, organizacje pozarządowe i zwykli ludzie zbliżają się, żeby podjąć wspólne działania. Program Tx2 (wwf.pl/aktualnosci/co-dwa-tygrysy-nie-jeden), mający na celu podwojenie liczby dzikich tygrysów do 2022 r., jest jednym z najważniejszych zobowiązań łączących rządy krajów całego regionu.

8. Tygrysy mogą żyć w chmurach

Tygrys w chmurachTygrysy przystosowały się do życia w bardzo trudnych, skrajnie zróżnicowanych warunkach. Ostatnio udokumentowano obecność tych dzikich kotów w Himalajach, na wysokości ponad 4 000 m n.p.m. Tygrysy potrafią przetrwać w środowiskach, gdzie temperatura spada poniżej -40°C, jak i tam, gdzie słupek rtęci przekracza 40°C. Poradzić sobie w tak ekstremalnych warunkach mogą jedynie prawdziwi superbohaterowie.

Jednak nawet najwięksi bohaterowie potrzebują czasem wsparcia. Nie inaczej jest w przypadku tygrysów. W wyniku kłusownictwa, utraty i fragmentacji siedlisk, ograniczenia bazy pokarmowej, zmiany klimatu i konfliktu z człowiekiem, tygrysy stanęły na krawędzi wymarcia. Przez ostatnie 120 lat populacja dzikich tygrysów zmniejszyła się aż o 95%. Bez naszej pomocy nie będą w stanie przetrwać.

Adoptuj tygrysa

Według Living Planet Report 2018, w latach 1970-2014 wielkość globalnych populacji ryb, płazów, gadów, ptaków i ssaków zmniejszyła się aż o 60%. To skala niespotykana dotąd w historii. Coraz szybsze tempo utraty gatunków zagraża nie tylko tygrysom, ale też nam – ludziom. Dlatego tak duże znaczenie mają programy ochrony przyrody, takie jak Tx2. Dzięki ochronie tygrysów mamy szansę nie tylko ocalić gatunek przed wymarciem, ale też zabezpieczyć naszą przyszłość na Ziemi.

Tygrys Hodowla to nie ochrona

Merapi Podcast tygrys

Źródła:

Wordley K., 2020, 8 ways tigers are real-life superheroes, WWF, dostęp: http://tigers.panda.org/news/8-ways-tigers-are-real-life-superheroes/ (06.07.2020)

WWF Polska, 2019, Living Planet Report – poznaj najnowszy raport, dostęp: https://www.wwf.pl/aktualnosci/living-planet-report-2016 (06.07.2020)