03 kwietnia 2020

Ostatnie ostoje tygrysa

Tygrys to jedno z najbardziej charyzmatycznych zwierząt świata. Niegdyś zamieszkujące całą Azję, dziś obecne jedynie na ostatnich obszarach dzikości na największym kontynencie. Na wolności żyje dziś 5 574* osobników, a to zaledwie 5,5% populacji, która dawniej zamieszkiwała naszą planetę. Siedliska tygrysa w ciągu wieku skurczyły się o 94%.

Tygrysowi zagraża to co innym dużym drapieżnikom: utrata siedlisk, ich fragmentacja, a także kłusownictwo. Na tygrysy poluje się dlatego, że da się sprzedać niemal każdą część ich ciała, a ceny idą w tysiące dolarów, ale także po to, by trzymać je w niewoli – w prywatnych hodowlach, cyrkach, a nawet domach. Nielegalny handel zagrożonymi gatunkami to 4-ty najbardziej intratny nielegalny handel na świecie. Tygrys jest jedną z wielu ofiar tego okrutnego biznesu.

Fundacja WWF Polska chroni tygrysy na obszarze Dawna Tenasserim w Mjanmie (dawna Birma) oraz w objętym ochroną prawną kompleksie leśnym Belum-Temengor na Półwyspie Malajskim. W Malezji finansujemy patrole antykłusownicze, które monitorują tereny i usuwają wnyki zagrażające zwierzętom. Na tym ocalonym przed zniszczeniem fragmencie lasów deszczowych w Azji zachowała się niewielka populacja tygrysów malajskich, którą chcemy uchronić od zagłady z rąk kłusowników.

Bez aktywnych działań na rzecz ochrony tygrysów w ciągu zaledwie kilkunastu lat może dojść do wyginięcia tych pięknych dzikich kotów w Malezji i innych rejonach Azji.

Spotify Apple Google YouTube

Wszystkie odcinki Następny odcinek

* szacunkowe dane Globalnego Forum Tygrysów – międzyrządowego organu zajmującego się ochroną tygrysów, zaktualizowane po opublikowaniu artykułu na podstawie danych z lipca 2023

„Projekt Ochrona zagrożonych wyginięciem gatunków (tygrys indochiński, słoń indyjski) na obszarze Dawna Tenasserim w Mjanmie był prowadzony przez WWF Polska w latach 2018-2023”. Więcej o programie: https://www.wwf.pl/jak-chronilismy-przyrode-w-mjanmie