Dorsz, przez dekady będący symbolem dobrostanu Bałtyku, jest dziś w bardzo złej kondycji.
 Możesz wspomóc nasze działania na rzecz jego ochrony – czasu jest naprawdę niewiele!

Przyłącz się do akcji i… wygraj fantastyczną książkę!

ZASADY KONKURSU

1. Zrób zdjęcie z „dorszem w tle”możesz wykorzystać oficjalny plik PDF (wydrukuj go i użyj jako tabliczki do zdjęcia) lub jednej z oficjalnych naklejek (podczas edycji zdjęcia)

2. Wstaw zdjęcie na Instagram, używając w opisie postu hasztagu #SaveBalticCod

3. Podpisz PETYCJĘ na rzecz ochrony dorsza i prześlij ją formularzem wraz ze swoi zdjęciem

Na realizację zadań konkursowych masz czas do 14 października, do godziny 12:00.

Po tym czasie wybierzemy 8 osób, których zdjęcia wydadzą nam się najbardziej interesujące, kreatywne i nawiązujące do potrzeby ochrony Morza Bałtyckiego!
Właśnie do nich trafi po 1 sztuce książki pt. „Otchłań”.

Więcej szczegółów znaleźć można w Regulaminie Konkursu.

Udział w konkursie jest jednoznaczny z akceptacją regulaminu.

NAKLEJKI DO POBRANIA

PDF DO POBRANIA

Regulamin konkursu

Dołącz do nas i wygraj książkę!

Przyłącz się do akcji #SaveBalticCod i podpisz petycję kierowaną do decydentów. Za wsparcie tego ważnego działania przewidujemy nagrody: osiem książek pt. „Otchłań”, nad którymi Fundacja WWF Polska objęła patronat merytoryczny!

“Otchłań” to świadectwo istnienia fascynującego świata – jednocześnie największego, jak i wciąż najsłabiej poznanego ekosystemu Ziemi: Wszechoceanu.
Oceany mają decydujące znaczenie dla życia na naszej planecie. Regulują klimat, zapewniają surowce oraz żywność dla rosnącej populacji świata, a ponadto chronią nas przed globalną zmianą klimatu. Zawdzięczamy im co drugi oddech – to właśnie one, za pomocą fitoplanktonu, pochłaniają prawie połowę dwutlenku węgla…

… To oczywiście nie koniec ciekawostek o Wszechoceanie! Po więcej warto sięgnąć do książki pt. „Otchłań”.

Los bałtyckich populacji dorsza nie jest nam obojętny

Dziś, gdy są one w historycznie złej kondycji, podejmujemy zdecydowane działania na rzecz ich ocalenia.

Wraz z siedmioma innymi organizacjami ekologicznymi z krajów UE zaangażowanymi w ochronę Morza Bałtyckiego działamy w międzynarodowym projekcie pt. „Powrót Dorsza” (ang. „Return of the Cod”). Wspólnie pracujemy nad poprawą zarządzania rybołówstwem w celu osiągnięcia dobrego stanu ekologicznego Morza Bałtyckiego.

Tej jesieni w ramach „Powrotu Dorsza” ruszyła akcja sygnowana hasłem #SaveBalticCod (tłum. Uratujmy Bałtyckiego Dorsza). Za jej sprawą chcemy pokazać, jak wiele nas jest – osób, którym zależy na ochronie Króla Bałtyku.

Musimy to zrobić teraz – już w połowie października ministrowie ds. rybołówstwa UE zadecydują o poziomach połowów, które będą dozwolone na Morzu Bałtyckim. Jeśli nie ustanowią ich w oparciu o rekomendacje naukowców, kierując się podejściem ekosystemowym do zarządzania rybołówstwem, populacje dorsza być może nie otrzymają szansy na odbudowę.