„Lęk  klimatyczny”, „depresja klimatyczna”, „żałoba klimatyczna”,  „solastalgia” to tylko kilka określeń tego z czym zmaga się coraz więcej  ­­osób w związku ze zmianą klimatu.

Dziś  w ramach  kampanii WWF Polska - "Sorry,  nie taki mamy klimat’" o  tym czy możemy NIE odczuwać niepokoju w  związku ze zmianą klimatu? Czy powinniśmy lęk wyprzeć czy raczej za nim  podążać? Jak odzyskać poczucie sprawstwa i kontroli? Jak ratować swoją  psychikę i ... klimat.  Wreszcie, jak łagodzić międzypokoleniowy  konflikt:

- Jeżeli nie zaczniemy działać nasze dzieci będą żyły w świecie  cieplejszym o kilka stopni, a zatem innym niż ten, który znamy.  Zostawiamy dzieciom  świat, w którym sami nie chcielibyśmy żyć.

-  Ja  nie prosiłam się o takie warunki życia. Widzę tą bezsilność i obawy  mojego pokolenia czy jest wogóle sens podejmować niektóre decyzje, np.  czy jest sens mieć dzieci, jeśli nasz świat wygląda tak a nie inaczej.

Mówią nasze gościnie: psycholożka społeczna dr Marzena  Cypryańska-Nezlek, adiunkt w Instytucie Psychologii Uniwersytetu SWPS, kieruje Centrum Działań dla Klimatu i Transformacji Społecznych (4CAST) oraz Katarzyna Nawrocka, studentka, działaczka proklimatyczna i pracowniczka WWF Polska, która w naszym podcaście jest głosem pokolenia Z.

Zapraszamy!

Spotify Apple Google