31 lipca 2020

U Kyaw Myint Tun jest przywódcą maleńkiej wioski w położonej na Dalekim Wschodzie Mjanmie (dawnej Birmie). W lipcu 2018 r. za swoje oddanie oraz wysiłki prowadzone na rzecz ochrony słoni indyjskich otrzymał prestiżowy tytuł „Człowieka Miesiąca” w swoim kraju. Został też wielokrotnie nagrodzony przez policję za nieocenioną pomoc w walce z kłusownictwem. Poznaj jego historię!

Historia rodzinna

Rodzina Kyaw od pokoleń była silnie związana ze słoniami indyjskimi. Kiedy ok. 100 lat temu wycinka lasów stanowiła główny motor napędowy gospodarki kraju, dziadkowie Kyaw hodowali i wynajmowali słonie do pracy przy wyrębie. Pełniły one kluczową rolę w pracach leśnych – były szkolone do transportowania drewna w szczególnie trudnych warunkach. Ta kontrowersyjna praktyka została w międzyczasie zdelegalizowana, jednak dorastanie w otoczeniu słoni indyjskich zbudowało u Kyaw poczucie troski i odpowiedzialności za te niezwykłe zwierzęta. Z czasem jego życie przekształciło się w opowieść pokazującą zmianę relacji między słoniami i ludźmi w Mjanmie.

Słoń indyjski

Kyaw znajduje upolowanego słonia

Powstrzymać kłusowników

Słoniom indyjskim w Mjanmie grozi wymarcie. W 2011 r. było ich zaledwie niecałe 2 000, a od kilku lat mamy do czynienia z kryzysem kłusowniczym, który osiągnął największe rozmiary w 2017 r. – traciliśmy tam wtedy w wyniku polowań jednego słonia tygodniowo. Kiedy Kyaw zdał sobie z tego sprawę, zaczął się poważnie martwić o dalsze losy swoich wielkich przyjaciół i postanowił działać.

Dzikie słonie często przebywały w okolicy wioski Kyaw, a on sam dobrze znał ich zachowania. Postanowił wykorzystać swoją wiedzę i strategiczną lokalizację wioski, aby pomóc w działaniach ochronnych. Dlatego bez wahania został informatorem służb patrolowych i policji, dostarczając im ważnych informacji o działalności kłusowników w regionie. Jego umiejętności wielokrotnie pozwoliły zapobiec śmierci słoni i przyczyniły się do ich skuteczniejszej  ochrony.

Kyaw

Kyaw wraz ze strażnikami znajduje ślady obecności kłusowników

- Zawsze musimy być o krok przed kłusownikami. Trudność polega na tym, że oni mają dużo pieniędzy, którymi mogą przekupić mieszkańców okolicznych wsi. W ten sposób zapewniają sobie łatwy dostęp do aktualnych informacji o miejscu przebywania słoni, ich liczbie, wielkości oraz tym, czy mają one ciosy (cenne zęby, niepoprawnie nazywane kłami). Z takimi raportami kłusownicy wychodzą w teren i bez problemu polują na słonie, używając zatrutych strzał lub broni palnej. Zwierzę często nie ginie od razu, a po kilku powolnych godzinach cierpienia. Następnie ucina się mu ciosy i zdejmuje skórę – opowiada Kyaw.

Kyaw

Niezwykłe doświadczenie

- Słonie nie tylko pełnią rolę naturalnych ogrodników, dbając o zrównoważone funkcjonowanie środowiska, ale są także narodowym skarbem Mjanmy.  Były cenione od czasów naszych królów i muszą być chronione jako nieodłączna część naszej przyszłości – mówi Kyaw.

Słonie stanowią ważną część narodowej tożsamości mieszkańców Mjanmy, ale dla Kyaw są szczególnie istotne. Dorastając w bliskim kontakcie z tymi charyzmatycznymi zwierzętami, zaczął traktować je jak przyjaciół. Wspomina zwłaszcza jedną samicę, którą znał przez 8 lat. To doświadczenie motywuje go do dalszego działania.

-  Niemal każdej nocy pakowałem torbę, brałem latarkę i udawałem się do lasu. Spędzałem tam z nią długie godziny, wędrując często wiele kilometrów. To były niezapomniane chwile. Wierzę, że ochrona słoni w Mjanmie jest moim obowiązkiem i życiową misją – opowiada Kyaw.

Jak mogę pomóc w ochronie słoni?

1. Zostań ambasadorem gatunku – opowiedz o trudnej sytuacji słonia indyjskiego i metodach jego ochrony znajomym i rodzinie, przeprowadź prelekcję w swojej szkole, bibliotece publicznej czy domu kultury, załóż kółko przyrodnicze.
  2. Będąc na wakacjach, nie kupuj produktów i pseudomedykamentów pochodzących z gatunków zagrożonych. Nie odwiedzaj cyrków ani miejsc, które oferują przejażdżki na słoniach.
  3. Podczas zakupów wybieraj produkty certyfikowane, pochodzące ze zrównoważonych upraw, które nie wpływają na niszczenie siedlisk słoni indyjskich i innych zagrożonych gatunków.

Słoń indyjski Obszar

„Projekt Ochrona zagrożonych wyginięciem gatunków (tygrys indochiński, słoń indyjski) na obszarze Dawna Tenasserim w Mjanmie był prowadzony przez WWF Polska w latach 2018-2023”. Więcej o programie: https://www.wwf.pl/jak-chronilismy-przyrode-w-mjanmie

Źródła:

WWF Myanmar, 2019, Planet Heroes –  Kyaw Myint Tun, elephant protector, dostęp: https://wwfmyanmar.exposure.co/705d7cc01eb23ea3c142485778423b19 (14.07.2020)