08 maja 2020

MSKMłodzieżowy Strajk Klimatyczny, w czwartek 7 maja dostarczył do punktu podawczego przy siedzibie Ministerstwa Edukacji Narodowej list, w którym domaga się edukacji klimatycznej. Aktywiści i aktywistki żądają wprowadzenia kompleksowej i ogólnodostępnej edukacji klimatycznej na wszystkich szczeblach kształcenia. Pod apelem uczniów podpisała się m.in. Fundacja WWF Polska. Wszyscy, którzy chcą wesprzeć postulaty MSK mogą teraz podpisać petycję.

Młodzieżowy Strajk Klimatyczny wystosował list do Ministra Edukacji Narodowej Dariusza Piontkowskiego z apelem o wprowadzenie rzetelnej edukacji klimatycznej w Polsce. W liście organizacja odnosi się także do skandalicznego materiału na temat globalnego ocieplenia opublikowanego przez MEN w serwisie epodreczniki.pl oraz do niedawnych tragicznych pożarów Biebrzańskiego Parku Narodowego.

Jesteśmy pierwszym pokoleniem, które w młodości odczuwa skutki antropogenicznej zmiany klimatu oraz ostatnim, które może im zapobiec, dlatego edukacja klimatyczna jest dla nas sprawą najwyższej wagi – apelują aktywiści i aktywistki.

Upublicznienie listu w mediach społecznościowych nastąpiło 08.05.2020 o godzinie 8:00. Treść listu dostępna jest także na stronie MSK. Wcześniej w mediach społecznościowych Młodzieżowego Strajku Klimatycznego zostały opublikowane materiały, zapowiadające zbliżającą się akcję, którą wsparło imponujące grono organizacji pozarządowych, ruchów, instytucji oraz ekspertów i naukowców.

Rolą młodzieży nie powinno być domaganie się dostępu do wiedzy, która powinna być nam zapewniona przez system oświaty. (...) Panie Ministrze, żądamy edukacji na miarę kryzysu! – apelują młodzi ludzie występujący w filmiku. Obejrzyj >>

Wszyscy, którzy chcą wesprzeć działania młodzieży na rzecz edukacji klimatycznej mogą teraz wyrazić swoje wsparcie poprzez podpisanie petycji, udostępnionej na platformie Avaaz. Petycja nie jest tożsama z listem, ale w dużej mierze dotyczy jego treści. Termin zakończenia możliwości podpisywania się pod petycją nie został jeszcze określony.

Pokaż swoje wsparcie, podpisz petycję tutaj: https://bit.ly/3fuU6Tx

MSK