Odejście od węgla to wyzwanie, które stoi nie tylko przed polską gospodarką. W Europie, obok nas, do uniezależnienia się od węgla dążą m.in. Bułgaria, Grecja czy Niemcy. Kluczowe wyzwanie polega na tym, aby zmiana ta przebiegała w sposób planowy i bezpieczny dla mieszkańców regionów, w których ma miejsce wydobycie i spalanie węgla. Należy zrobić wszystko, aby nie ponieśli oni skutków transformacji europejskiej gospodarki w kierunku neutralności klimatycznej. Wierzymy, że współpraca na rzecz dekarbonizacji na szczeblu samorządowym przybliża kraje do tego celu, czyli prawdziwie sprawiedliwej transformacji.

Już od kilku lat burmistrzowie gmin węglowych, przy wsparciu WWF, wymieniają się doświadczeniami i obawami związanymi z procesem odchodzenia od węgla. Postulaty zawarli w podpisanej przez 58 gmin węglowych Deklaracji na Rzecz Sprawiedliwej Transformacji.

W 2020 roku symbolicznym połączeniem wspólnych wysiłków będzie trzecie Forum Burmistrzów, które tym razem, ze względu na światową sytuację epidemiczną, odbędzie się online. Gospodarzem wirtualnego wydarzenia będzie  polskie miasto – Bytom

Samorządowcy walczą o odejście od węgla

Inicjatywa jaką jest Forum Burmistrzów powstała w ramach projektu Regions Beyond Coal, realizowanego m.in. przez WWF Polska. Inauguracja Forum miała miejsce w 2018 roku w Kozani – w Zachodniej Macedonii, regionie Grecji. Druga edycja odbyła się rok później, w niemieckim miasteczku Weisswasser – regionie wydobycia węgla brunatnego. Teraz przyszedł czas na polskie miasto związane z wydobyciem węgla, czyli Bytom. Wszystkie te miasta łączy lokalizacja w ich regionach kopalni (obecnie lub w przeszłości) i konieczność ponoszenia skutków ekonomicznych, społecznych i środowiskowych wynikających z tej działalności.

Trzecie Forum Burmistrzów

Nadchodzące wydarzenie odbędzie się 24 września 2020 roku. Z powodu światowej epidemii koronawirusa Forum Burmistrzów oraz wszystkie związane z nim spotkania odbędą się w formie wirtualnej.

Inicjatywa jest otwarta dla wszystkich włodarzy pochodzących z regionów borykających się z wyzwaniami transformacyjnymi, związanymi z odchodzeniem od węgla.

Przedstawicieli samorządów regionów węglowych zainteresowanych dołączeniem do inicjatywy prosimy są o kontakt z WWF Polska (Marta Anczewska, manczewska@wwf.pl lub wypełnienie FORMULARZA REJESTRACYJNEGO

Szczegóły wydarzenia

Nadchodzące Forum Burmistrzów będzie podzielone na dwie części: oficjalną oraz networkingową.
Serdecznie zapraszamy uczestników do dołączenia do obydwu części.

Część oficjalna (10.00-12.00)

10.00-10.25: Inauguracja Forum Burmistrzów

10.15-10.25: Przedstawienie nowych burmistrzów

10.30-11.30: sekcja FORUM

11.30-12.00: Część warsztatowa - tylko dla burmistrzów

Część networkingowa – w wirtualnych pokojach (13:00 - 15:00)

Wydarzenie jest realizowane przez Miasto Bytom przy współpracy z Fundacją WWF Polska oraz oddziałami WWF w Niemczech, Grecji i Bułgarii.

Dowiedz się więcej o: