Chcecie wiedzieć, co zrobić, żeby płacić mniej za prąd? Mamy dla Was garść porad, dzięki którym oszczędzicie nawet kilkaset złotych rocznie! W artykule odpowiadamy też na najbardziej nurtujące pytania dotyczące taniej, zielonej energii.

W dalszej części artykułu:

1. Czy żarówki ledowe są energooszczędne?
  2. Co zużywa najwięcej prądu w domu?
  3. Ile prądu zużywa lodówka?
  4. Jak oszczędzać prąd podczas gotowania?
  5. Czy można produkować prąd na własne potrzeby?
  6. Czy magazynowanie energii jest opłacalne?

PandomirPoznajcie Pandomira!

Pandomir to nasz WWF-owy super bohater!

Pomysłowy jak Dobromir, mądry jak inżynier i…. uroczy jak Panda! Zawsze ma na podorędziu dobrą radę, jak rozwiązać domowe problemy związane z energią. Spotkacie go na naszej stronie w związku z kampanią „Zielona Energia – to Ci się opłaci!”

Czytajcie jego rady, bo Pandomir wie, jak w prosty sposób zaoszczędzić sporo pieniędzy!

Prąd

stara żarówka o dużej mocy pobiera więcej energii niż nowoczesny telewizor!

CO MOŻESZ ZROBIĆ?
 Wymień żarówki i halogeny na oświetlenie led

▶ Ledy zużywają 8-10 razy mniej energii i są trwalsze

▶ Przed zakupem sprawdź etykietę energetyczną

najwięcej prądu zużywają Kuchennka elektryczna, bojler czy przepływowy podgrzewacz wody

Ogranicz zużycie ciepłej wody

Dopilnuj, aby urządzenia korzystające z grzałek (np. pralka, zmywarka), nie działały na "pusto".

lodówka, pralka, zmywarka czy telewizor - każde może kosztować Cię do 500 zł rocznie!

Korzystaj ze sprzętów racjonalnie

Stare sprzęty wymień na te o wysokiej klasie energetycznej (nie gorszej niż D).

Energia potrzebna na zag0towanie litra wody mogłaby zasilać przeciętną
Led-ówkę przez całą dobę

CO MOŻESZ ZROBIĆ?
 Podgrzewaj maksymalnie tyle wody, ile wykorzystasz i nie dłużej niż potrzeba

Na kuchni elektrycznej używaj naczyń z prostym dnem, dokładnie przylegającym do płyty.

ceny energii elektrycznej
 gwałtownie rosną

Zainstaluj panele fotowoltaiczne

Dołącz do wspólnoty energetycznej i np. wykup udział w elektrowni wiatrowej budowanej w Twojej gminie.

niewykorzystany prąd z paneli fotowoltanicznych trzeba tanio sprzedać do sieci

Zainstaluj domowy magazyn energii

▶ Wybierz magazyn elektryczny oparty o akumulatory litowe lub znacznie tańsze - ołowiowe

▶ Wykorzystaj duży bojler, grzejniki akumulacyjne albo specjalny bufor ciepła jako magazyn ciepła

POBIERZ PDF Z RADAMI PANDOMIRA »

JAK PŁACIĆ MNIEJ ZA PRĄD? SPRAWDŹ »

1. Czy żarówki ledowe są energooszczędne?

Tak, wymiana oświetlenia na LED to najprostszy sposób oszczędzania energii w domu. Żarówki ledowe zużywają nawet o 80% mniej energii niż halogenowe. W dodatku mogą działać dłużej niż stare żarnikowe odpowiedniki.

Rada Pandomira
Wybieraj ledy nowej generacji, od sprawdzonych producentów. Porównaj informacje na etykiecie energetycznej i wybierz produkt, który ma najniższy pobór mocy.

2. Co zużywa najwięcej prądu w domu?

Największymi pożeraczami prądu w domu są urządzenia do podgrzewania wody, a także kuchnie elektryczne.

Rada Pandomira
Oszczędzając wodę w domu, oszczędzasz też prąd potrzebny do jej podgrzania. Dlatego zamiast kąpieli w wannie wybierz prysznic. Zmniejsz ciśnienie wody w kranach i ustaw na bojlerze niższą temperaturę wody.

3. Ile prądu zużywa lodówka?

Lodówka to urządzenie, które działa bez przerwy, dlatego w ciągu roku zużywa dużo prądu. Koszt? Nawet 500 zł rocznie!

Rada Pandomira
Wybierz lodówkę o wysokiej klasie energetycznej i ustaw ją z dala od grzejnika. Zapewnij przepływ powietrza za urządzeniem i nie otwieraj go bez potrzeby. Jedzenie rozmrażaj w lodówce.

4. Jak oszczędzać prąd podczas gotowania?

Jeśli korzystamy z urządzeń elektrycznych do gotowania, poważnie wpływa to na wysokość naszych rachunków. Roczny koszt energii dla kuchenki elektrycznej może wynieść ponad 1000 zł.

Rada Pandomira
Dania gotuj pod przykryciem, w niewielkiej ilości wody. Pod koniec gotowania lub pieczenia wyłącz urządzenie – potrawa i tak „dojdzie” w gorącej temperaturze.

5. Czy można produkować prąd na własne potrzeby?

Najpowszechniejszym w Polsce sposobem produkcji własnej energii jest instalacja paneli fotowoltaicznych. Jeśli mieszkasz w bloku, Twoja wspólnota lub spółdzielnia może wykorzystać OZE do zasilania części wspólnych budynku. Aby wykorzystać prąd z OZE w mieszkaniu, pomyśl o przystąpieniu do spółdzielni energetycznej. Wkrótce będzie też możliwość rozliczenia zużycia domowego jako prosument zbiorowy i lokatorski.

Rada Pandomira
Skorzystaj z dostępnego dofinansowania do OZE. O pieniądze na instalacje paneli fotowoltaicznych w domach jednorodzinnych można się ubiegać z programu „Mój Prąd” lub „Czyste Powietrze”, a w blokach z „Grantu na OZE”. Dodatkowo w wielu gminach działają specjalne programy regionalne. Masz własny biznes? Sprawdź program „Energia Plus”, a jeśli jesteś rolnikiem, zobacz, co oferuje pogram „Agroenergia”. Koszty instalacji OZE można również odliczyć od podatku PIT i rolnego.

6. Czy magazynowanie energii jest opłacalne?

Magazyny energii opłacają się szczególnie, jeśli sam produkujesz energię. Pozwalają gromadzić i przechowywać prąd np. z nadwyżek produkowanych przez fotowoltaikę. Magazyny bardzo dobrze sprawdzają się też z taryfami dynamicznymi, które wkrótce będą dostępne również dla gospodarstw domowych. W taryfie dynamicznej cena energii zmienia się co kilka godzin i to nawet o kilkadziesiąt procent! Magazyny elektryczne (akumulatory) zwiększają też bezpieczeństwo, zapewniając energię w czasie przerw w zasilaniu.

Rada Pandomira
W czwartej edycji programu „Mój Prąd” można ubiegać się o zwrot kosztów magazynu energii w wysokości do 16 tys. zł.

Najwyższe rachunki za prąd dotyczą tych osób, które ogrzewają dom prądem. Możesz używać taryfy strefowej i grzejników akumulacyjnych, które nagrzejesz, kiedy prąd jest tańszy.

Najlepszym sposobem na obniżenie rachunków za ogrzewanie elektryczne jest zainstalowanie pompy ciepła, która zużywa 3-5 razy mniej prądu niż grzejniki.

JAK GRZAĆ TANIEJ? SPRAWDŹ »