26 marca 2018

Zgaszone światła warszawskiego Pałacu Kultury, wieży Eiffle’a, londyńskiego Big Bena, Opery w Sydney i blisko 180 000 innych obiektów, komercyjnych i niekomercyjnych, w 188 krajach na 7 kontynentach. Już po raz 11. na świecie i 10. w Polsce wybiła Godzina dla Ziemi WWF.

Połączyła ludzi niezależnie od narodowości, religii czy poglądów politycznych. Jak co roku w przedostatnią sobotę marca, na całym świecie o 20.30 czasu lokalnego słynne budowle pogrążyły się w ciemnościach na 60 minut w symbolicznym geście poparcia dla idei ochrony naszej planety. W Polsce 24 marca światła zgasły w 78 miastach, aby zwrócić uwagę na konieczność ochrony Puszczy Karpackiej i jej pięciu wyjątkowych mieszkańców. Akcja Ratujmy Serce Karpat nadal trwa -  aby dołączyć i poprzeć ideę utworzenia Turnickiego Parku Narodowego wystarczy podpisać petycję na stronie: SerceKarpat.pl.

Ratujmy Serce Karpat

Fundacja WWF Polska przeprowadziła tegoroczną edycję, największej ekologicznej akcji na świecie Godziny dla Ziemi WWF pod hasłem: „Ratujmy serce Karpat”. Wszystkie działania kampanii były poświęcone tematowi ochrony Puszczy Karpackiej. Ambasadorzy i za razem mieszkańcy Karpat: ryś, wilk, niedźwiedź, żbik i sóweczka symbolicznie wyruszyli w Polskę i bili na alarm oraz przekonywali osobiście władze oraz mieszkańców miast: Krakowa, Łodzi, Lublina, Rzeszowa, Gdańska, Słupska oraz Warszawy do utworzenia Turnickiego Parku Narodowego. W akcję zaangażowali się również liczni ambasadorzy: aktorzy, artyści, blogerzy, które wyrażały poparcie dla akcji. W Polsce do podpisania petycji o Utworzenie Turnickiego Parku Narodowego zachęcali m.in.: Marcin Dorociński, Ewa Kasprzyk, Robert Biedroń, Grażyna Wolszczak, Marzena Rogalska, Daria Widawska, Joanna Racewicz, Beata Tadla, Sławomir Zapała, Magdalena Lamparska, Dorota Chotecka, Antoni Pawlicki, Agnieszka Więdłocha, Aleksandra Szwed, Mateusz Banasiuk. Wszystko dlatego, że to właśnie w Puszczy Karpackiej są jedne z ostatnich w Europie fragmentów lasów o naturalnym charakterze, dlatego musimy zachować je dla przyszłych pokoleń i zagwarantować im prawną ochronę.

Park Narodowy na 100-lecie niepodległości!

Karpaty są uważane przez WWF za jeden z 200 najcenniejszych regionów  przyrodniczych na świecie. „Dlatego najcenniejsze fragmenty Puszczy Karpackiej, takie jak planowany obszar Turnickiego Parku Narodowego muszą być bezwzględnie chronione” – mówi Dariusz Gatkowski z WWF Polska. Pierwsze plany utworzenia na tym terenie parku narodowego powstały już w okresie międzywojennym, co oznacza, że liczą sobie niemal tyle ile niepodległa Polska! Najstarsze rosnące tu drzewa pamiętają czasy Polski przedrozbiorowej i osiągają wiek nawet 300 lat. Jeżeli im na to pozwolimy będą świadkami także naszych czasów. Projektowany Turnicki Park Narodowy, którego nazwa wywodzi się od centralnie położonego masywu Turnica, stanowi nie tylko łącznik historyczny, ale i przyrodniczy – to naturalny korytarz ekologiczny łączący Roztocze z Bieszczadzkim i dalej Magurskim Parkiem Narodowym. Znajdujący się w najbliższym sąsiedztwie Bieszczadzki Park Narodowy każdego roku przyciąga ponad 500 tysięcy turystów, Turnicki Park Narodowy dałby szansę na kolejnych gości w polskich Karpatach.

Grzegorz Leśniewski

To nasz jedyny dom

Projektowany Turnicki Park Narodowy, znajdujący się zaledwie kilkanaście kilometrów od Przemyśla,  to obszar wynoszący 18 tysięcy hektarów. Przyrodniczo dorównuje Puszczy Białowieskiej. To las górski o charakterze naturalnym, z dużą ilością starodrzewów, gdzie dominują jodła, buk, klon i jawor. Znajduje się tam ponad 6 tys. drzew o wymiarach pomnikowych„To właśnie stare drzewa, ale też drzewa zamierające i martwe są centrami różnorodności biologicznej, stanowiąc o występowaniu wielu zagrożonych wyginięciem roślin, grzybów i zwierząt. Występują tu zarówno mały i bardzo rzadki w skali Europy chrząszcz -  zgniotek cynobrowy, jak też nasz największy lądowy drapieżnik - niedźwiedź brunatny, który w Polsce żyje tylko w Karpatach” - podkreśla Stefan Jakimiuk, zajmujący się dużymi drapieżnikami w WWF Polska.  Teren ten jest  także ostoją innych charyzmatycznych drapieżników - jak wilk, ryś, czy tajemniczy żbik. Niezwykłym bogactwem przyszłego TuPN są również  ptaki. Żyje ich tu 115 gatunków, wśród nich orzeł przedni, orlik krzykliwy, puszczyk uralski, sóweczka i bocian czarny. Podobnie jak w Puszczy Białowieskiej, żyją  tu wszystkie występujące w Polsce gatunki dzięciołów.

Grzegorz Leśniewski

Nie chcemy drugiej Białowieży!

To co stanowi warunek przetrwania dla wielu gatunków, każdego dnia ginie pod piłami drwali. Tylko na obszarze planowanego parku narodowego zaplanowano w 2018 roku wycinkę obejmującą ponad 67 tys. m3 drzew, z tego ponad 60% (41 tys. m3) przypada na obszar planowanego rezerwatu przyrody „Reliktowa Puszcza Karpacka” (8 tys. ha). Bez naszego wsparcia ten unikatowy na skalę Europy  las za 10 lat przestanie istnieć, upodabniając się do milionów hektarów lasów gospodarczych. Czy stać nas na taką stratę? Tylko 1% obszaru Polski jest objęty ochroną w formie  parku narodowego...

Możemy stracić 6,5 tysiąca drzew pomnikowych

Być albo nie być…

Godzina dla Ziemi WWF to akcja, której corocznym celem jest uwrażliwienie ludzi na fakt kurczenia się zasobów naturalnych i nadmierną ich eksploatację. Już, jako ludzkość, zużywamy o połowę więcej zasobów Ziemi niż planeta jest w stanie nam zapewnić i jeśli nic się nie zmieni do 2030 roku dwie Ziemie nie wystarczą do zaspokojenia naszych potrzeb. Uratujmy dom najrzadszych zwierząt, oddajmy puszczę turystom, przyrodnikom… ludziom. Podpiszcie petycję na www.SerceKarpat.pl

Co Ty możesz zrobić?

Podpisz się pod apelem – pomóż nam chronić ponad stuletnie puszczańskie drzewa i wesprzyj nasze działania na rzecz powołania Turnickiego Parku Narodowego.

Chcę pomóc!