10 września 2021

Jeśli mieszkasz na terenach, w których mieszkają wilki, niedźwiedzie i rysie, chcielibyśmy poznać Twoje opinie i doświadczenie we współistnieniu z tymi gatunkami, dlatego zapraszamy do wzięcia udziału w badaniu "Duże drapieżniki w Europie 2021”.

O badaniu

Fundacja WWF Polska uczestniczy w projekcie badawczym EU-LIFE Euro Large Carnivores, który obejmuje kraje takie jak Hiszpania, Portugalia, Włochy, Ukraina, Niemcy, Węgry, Finlandia, Norwegia, Rumunia, Austria, Chorwacja, Słowacja i Szwajcaria.

W ramach badania chcielibyśmy poznać Twoje doświadczenia z koegzystencji z wilkami, niedźwiedziami i rysiami, ale co równie ważne – czy Twoje opinie i spostrzeżenia zmieniły się w przeciągu ostatnich 4 lat?

Jeśli przyszłość tych gatunków jest dla Ciebie ważna, weź udział w badaniu "Duże drapieżniki w Europie 2021” >>, które jest kontynuacją tego samego badania z 2018 roku.

Jeśli znasz kogoś, kto może być zainteresowany udziałem w badaniu, będziemy wdzięczni za jego przekazanie i wypełnienie kwestionariusza do 24 września. Wypełnienie go powinno zająć nie więcej niż 20-30 minut, a nam pomoże lepiej zarządzać powrotem dużych drapieżników na tereny wcześniej przez nie zajmowane oraz ocenić wpływ tego projektu na ludzi mieszkających na tych terenach.

Weź udział w badaniu »

Gdzie mieszka wilk?

Na terytorium Polski wilki występują w 3 różnych populacjachna południu, w polskiej części Karpat (populacja karpacka), we wschodniej części kraju (populacja bałtycka) oraz na zachód od Wisły, gdzie nasze wilki wraz z wilkami po niemieckiej stronie granicy tworzą populację środkowo-europejską, która posiada status zagrożonej w Europie.

Gdzie mieszka niedźwiedź?

W Polsce niedźwiedzie mają 5 obszarów występowania, a spośród nich najliczniejsza jest „ostoja bieszczadzka” (80% krajowej populacji). Drugi pod względem liczby występujących zwierząt obszar to Tatry, gdzie okresowo może przebywać nawet do kilkunastu osobników.

Gdzie mieszka ryś?

Tylko nieliczne regiony Polski mogą poszczycić się obecnością rysia. Te niezwykłe dzikie koty można spotkać w 2 regionach: w górach i na pogórzu - rysie karpackie oraz tzw. rysie nizinne w północno-wschodniej części kraju (Puszcza Białowieska, P. Knyszyńska, P. Augustowska, Mazury) i w Polsce Północno-Zachodniej (woj. Zachodnio-pomorskie), gdzie prowadzony jest projekt reintrodukcji rysia nizinnego.

Weź udział w badaniu »

Z góry dziękujemy, bardzo doceniamy Twoje wsparcie!

Fundacja WW Polska

Adoptuj rysia