ZAPRASZAMY CIĘ DO PRZYGODY NA SZKOLNYM LUB PRZEDSZKOLNYM PODWÓRKU!

Kontakt z naturą i przebywanie w otoczeniu przyrody są niezwykle ważne dla rozwoju dzieci. Nie zawsze jednak możemy pozwolić sobie na daleką wycieczkę do lasu, na łąkę, czy nad wodę. Warto pamiętać, że dzikie rośliny i zwierzęta znaleźć możemy także blisko nas. Żyją koło naszych domów, w ogrodach, w miejskich parkach, a nawet na placach i niedużych skwerach, na szkolnych i przedszkolnych podwórkach, placach zabawach i boiskach. Zapraszamy Was do wspólnego z uczniami i uczennicami odkrywania fascynującego świata natury.

W naszym konkursie chcemy zachęcić Was do pochylenia się nad niezwykle bogatą grupą drobnych stworzeń, których często nie zauważamy i nie doceniamy, a które pełnią bardzo ważne role w środowisku przyrodniczym. Ta grupa zwierząt to bezkręgowce. Udajcie się z uczniami i uczennicami na fotograficzne łowy, wygrajcie nagrody dla swoich placówek i weźcie udział w zebraniu materiałów do edukacyjnej publikacji o bezkręgowcach szkolnych i przedszkolnych podwórek!

Przed przystąpieniem do konkursu przeczytajcie uważnie Regulamin! Dowiecie się z niego między innymi, jakie zasady obowiązują w czasie obserwacji zwierząt! Bardzo ważną informacją jest to, że zdjęcia robimy zwierzętom w ich środowisku, nie łapiemy ich, nie przemieszczamy, nie dotykamy i nie niepokoimy. Dbamy o ich spokój i bezpieczeństwo uczestników i uczestniczek obserwacji.

Zespół edukacyjny Fundacji WWF Polska