Spotkanie dzika na swojej drodze, nawet w mieście, to w ostatnich latach nierzadka sytuacja – szczególnie po zmierzchu. Wraz z początkiem wiosny, przychodzą też na świat młode dziki. A to sprawia, że szansa na spotkanie ich wzrasta. Warto więc wiedzieć, jak odpowiednio zareagować w takim przypadku.

Dlaczego dziki pojawiają się w okolicach naszych domów?

Dziki pojawiają się w pobliżu zabudowań, ponieważ teren, na którym dotychczas przebywały i zdobywały pożywienie, skurczył się, przez m.in. rozbudowę miast i dróg. Chętnie też odwiedzają okolice naszych domów, ponieważ mają tu dostęp do łatwego i atrakcyjnego pożywienia. Resztki jedzenia, owoce czy warzywa, a nawet obierki czy odpadki organiczne to smakołyki, na które chętnie skuszą się dziki. Dokarmianie tych zwierząt sprawia, że przyzwyczajają się do tego i uczą takich zachowań swoje potomstwo. A to sprawia, że dla kolejnych pokoleń dzików taki sposób zdobywania pożywania staje się czymś normalnym.

Dlatego, by uniknąć takich sytuacji:

• śmieci trzymaj w zamkniętych pojemnikach albo pomieszczeniach
  • nie wyrzucaj resztek z obiadu albo starego chleba przez okno lub za płot
  • nie dokarmiaj ptaków – jeśli przyciąga to dziki
  • jeśli zauważysz nielegalne wysypiska odpadów, które mogą przyciągnąć dziki – zgłoś je odpowiednim służbom.

Sprawdź, gdzie zgłosić dzikie wysypiska śmieci.

dzik

Co zrobić, gdy na Twojej drodze stanie dzik?

Dziki nie atakują człowieka bez powodu i zazwyczaj, gdy widzą ludzi, same się oddalają z tego miejsca. Ale w obliczu zagrożenia, wystraszone i zestresowane mogą porządnie poturbować osobę, która stanie im na drodze.

By uniknąć spotkania z dzikiem, nie chodź na skróty – unikaj zarośli i łąk z dala od zabudowań. Dopilnuj, by dzieci nie chodziły same po zmroku. Pamiętaj też, by psa podczas spacerów zawsze trzymać na smyczy – to ważne ze względów bezpieczeństwa zarówno psa, jak i dzika!

Jeśli widzisz ślady obecności dzika, np. buchtowisko, czyli zrytą, rozkopaną ziemię – zachowaj szczególną ostrożność. Oznacza to, że w okolicach bytują te zwierzęta!

Jak zachować się, gdy zauważysz dzika?
• nie stresuj dzika – nie krzycz, ani nie zbliżaj się do jego młodych
• nie rób gwałtownych ruchów
• nie odganiaj dzika
• nie uciekaj biegiem, a spokojnie, po cichu, oddal się z miejsca spotkania

Niebezpieczna sytuacja jest wtedy, gdy dzik zacznie sapać – oznacza to, że szykuje się do ataku. Warto wtedy znaleźć schronienie w miejscu trudno dostępnym dla dzika, np. tam, gdzie nas nie dosięgnie, a oddalając się – gwałtownie zmienić kierunek lub odskoczyć w bok w ostatniej chwili – zwierzęta te są mało zwrotne. Pamiętaj jednak, że zachowując spokój i nie strasząc dzika – unikniesz nieprzyjemnej konfrontacji.