Przynajmniej kilka wilczych szczeniąt jest co roku zabieranych z lasu przez ludzi. Część osób deklaruje chęć pomocy pozornie porzuconym szczeniętom, nie rozumiejąc, że jest to dla nich szkodliwe czy po prostu niezgodne z prawem. Takie przygarnięte szczenię skazane będzie na życie w niewoli lub śmierć.

Przygarnięcie wilka może być dla niego wyrokiem śmierci

Wilki to dzikie zwierzęta i mimo bliskości genetycznej do psa domowego, nie będą się zachowywać jak psy. Szczenięta, gdy tylko trochę podrosną, stają się kłopotliwe dla właścicieli, którzy często wypuszczają je potem z powrotem do lasu. Taki wilk nie jest nauczony polowania na dzikie zwierzęta i nie poradzi sobie na wolności. Wilki wychowywane przez ludzi traktują ich jako przedstawicieli swojego gatunku i się ich nie boją. Dlatego pojawiają się potem w sąsiedztwie ludzkich zabudowań, szukając tam źródła pożywienia w postaci odpadków czy polując na psy, koty i zwierzęta gospodarskie. Mogą się wydawać groźne, dlatego w takich przypadkach Generalna Dyrekcja Ochrony Środowiska często decyduje się na odstrzelenie wilka.

Wilcza mama jest w pobliżu

Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, samotne maluchy niekoniecznie są porzucone przez swoich rodziców. Najczęściej z pozoru samotne szczenięta można spotkać w czerwcu i lipcu. Eksplorują one wtedy okolice, pijąc z kałuż czy bawiąc się na leśnych drogach, co nie oznacza, że się zgubiły czy są porzucone. Młode wilki zazwyczaj nie wydzielają jeszcze zapachu, a ich futerko ma ochronne ubarwienie. Chroni je to przed atakami drapieżników, na które, pozornie, obecność wilczycy mogłaby je narażać. Dlatego, z troski o swoje młode, wilczyce obserwują je z odległości, podchodząc do nich tylko, by je nakarmić.

Jak zareagować przy spotkaniu małego wilka

Jeśli znajdziesz w lesie szczenię wilka, które Twoim zdaniem może wymagać pomocy, zrób te 5 rzeczy:

• Zanim postanowisz zbliżyć się do wilka, poświęć chwilę na jego obserwację z ukrycia – może wcale nie być sam,
  • Nigdy nie dotykaj takiego malucha – możesz narazić się na niebezpieczeństwo ze strony ukrywającej się matki,
  • Nie dokarmiaj go i nie zabieraj go ze sobą, nawet jeśli wygląda na chorego i skrajnie wyczerpanego,
  • Zrób mu kilka zdjęć i zaznacz to miejsce w swoim telefonie (np. używając aplikacji Google Maps)
  • Natychmiast zawiadom właściwą terytorialnie Regionalną Dyrekcję Ochrony Środowiska!

Jeśli chcesz pomóc wilkom, nie przygarniaj ich, a pomyśl o symbolicznej adopcji, aby dostały od nas pomoc, której naprawdę potrzebują - PRZEJDŹ TUTAJ