23 marca 2020

Światowy Dzień Wody obchodzony 22 marca to doskonała okazja, aby dzieci odkryły, jakie piękno i moc kryje w sobie woda. Z tej okazji razem z partnerem Fundacji WWF Polska, firmą Geberit, przypominamy o narzędziownikach edukacyjnych, które umilą czas spędzony z dziećmi w domu.

Geberit

Słony jak Bałtyk, Foka szara, Morświn, Zwierzęta Bałtyku, Wizytówki Błękitnego Patrolu to tematy, które możemy omówić wraz z dziećmi korzystając ze scenariuszy zajęć, przygotowanych przez specjalistów.

“Bałtyk. Dla jednych ukochane, piękne morze, nad które wracają regularnie, żeby odpocząć, zregenerować siły, pooddychać jodem. Dla drugich zimna, brudna kałuża wypełniona śmieciami, drożyzną i tłumami hałaśliwych turystów, grodzących plażę parawanami. Dla trzecich to miejsce pracy i codzienność. A dla milionów organizmów – skorupiaków, małży, ryb, ptaków i ssaków – Bałtyk jest domem.” – piszą we wstępie autorzy narzędziownika. A czym Bałtyk jest dla Ciebie? Jak dobrze go znasz?

Narzędziownik można wykorzystać w dowolny sposób. Każdy temat zawiera pakiet informacji podany w atrakcyjnej i łatwo przyswajalnej formie. Nie brakuje ilustracji, quizów i ciekawych zadań plastycznych. Materiały zostały przygotowane dla dzieci na poziomie szkoły podstawowej, jednak ich zróżnicowany poziom pozwala na dopasowanie zajęć do możliwości ucznia. Geberit udostępnił scenariusze także przez program Librus w sekcji Librus Rodzina. Zachęcamy do pobrania materiałów i wirtualnej wycieczki nad Bałtyk.

Materiały można pobrać bezpłatnie ze strony www.edukacja.wwf.pl oraz www.geberit.pl/wwf

Rzeki również potrzebują pomocy

Problemy Bałtyku to też problemy naszych rzek. Warto w Dniu Wody szczególnie zwrócić uwagę na piękne, naturalne rzeki, które obecnie stoją w obliczu zagrożenia.

Naturalne, nieuregulowane rzeki pełnią wiele funkcji – są nie tylko idealnym miejscem do odpoczynku i rekreacji, ale przede wszystkim przeciwdziałają powstawaniu suszy i powodzi oraz zaopatrują ludzi w świeżą wodę. Nadbrzeżne zarośla, piaszczyste plaże, wyspy i nieprzekształcone koryto rzeki neutralizują różne zanieczyszczenia, które trafiają do wód na przykład z intensywnie nawożonych pól uprawnych, czy w przypadku awarii - z oczyszczalni ścieków. Naturalne rzeki są domem dla wielu gatunków zwierząt i roślin, z których część odgrywa dużą rolę w pełnieniu funkcji ekosystemowych np. jedna skójka gruboskorupowa jest w stanie przefiltrować w ciągu doby 40 litrów wody (niestety ten pożyteczny gatunek małży jest zagrożony wyginięciem). Naturalne meandry rzeki spowalniają przepływ wody, zapewniając naturalną retencję, a towarzyszące im mokradła tworzą wilgotny mikroklimat, co pomaga zapobiegać suszom.

Partnerstwo Geberit i WWF Polska

Polskie rzeki to naturalne dziedzictwo, które jest zagrożone. Dlatego potrzebne są inicjatywy, mające na celu ochronę ich naturalnego kształtu i funkcji. Geberit oraz Fundacja WWF Polska połączyły siły, by chronić rzeki w ramach programu „Strażnicy Rzek WWF”. Decyzja o zaangażowaniu szwajcarskiej firmy w działalność na rzecz rzek wypływa wprost z jej DNA – woda jest w centrum wszystkiego, czym zajmuje się Geberit.

Do programu Strażnicy Rzek WWF może przyłączyć się każdy – wszystkie informacje na ten temat znajdują się na stronie strażnicy.wwf.pl.To idealny sposób, by uczcić Światowy Dzień Wody.

Bezpłatne scenariusze lekcji można znaleźć na: www.edukacja.wwf.pl oraz www.geberit.pl/wwf

Geberit