19 marca 2021

Na pewno masz swój ulubiony las. Może to ten najbliższy, a może ten, który kojarzysz z dzieciństwa lub wakacji? Nieważne, czy jesteś miłośnikiem puszczy, zalanego olsu, czy sosnowego boru, najważniejsze, że doceniasz jego wartość. Pierwszy dzień wiosny to także Międzynarodowy Dzień Lasów. Dlatego dziś zachęcamy szczególnie do spacerów po lesie i dołączenia do akcji „Wspólny Las”.

Wspólny Las – o co chodzi?

„Wspólny Las” to ogólnopolska akcja lokalnych inicjatyw z różnych miejsc w Polsce, których celem jest zwrócenie uwagi na ochronę lasów. Choć biorący udział w akcji różnią się podejmowanymi działaniami to łączy ich troska o stan ekologiczny swojego otoczenia. Dostrzegają wartość lasów jako miejsca spacerów, budowania więzi z przyrodą, obserwacji, wypoczynku i rekreacji. Dlatego, gdy jest taka potrzeba organizują akcje sprzątania lasów, monitorują prowadzoną gospodarkę leśną, czy wnioskują o ochronę najcenniejszych obszarów.

Chcesz wziąć udział w akcji? Wystarczy wejść na stronę wspolnylas.pl i przekonać się jak wiele inicjatyw lokalnych na rzecz lasów działa w Polsce. Na stronie można znaleźć mapę działań planowanych na Dzień Lasów i dołączyć do już istniejącego wydarzenia lub dopisać swoje.

Dlaczego „Wspólny Las”?

Las jest wspólny, bo należy do nas wszystkich. Korzystamy z jego wspaniałych właściwości, ale też wywieramy na niego wpływ naszą działalnością. Jak podkreślają organizatorzy akcji, las to nasze wspólne dziedzictwo, dlatego powinniśmy mieć możliwość zabrania głosu i współdecydowania w tak ważnej dla nas wszystkich sprawie.

„Łączy nas wspólny las”

Pod tym hasłem 21 marca 2021, czyli w Dzień Lasów, inicjatywa zaprasza do udziału w lokalnych spacerach, oczywiście z zastosowaniem się do zasad bezpieczeństwa obowiązujących w czasie pandemii. Żeby przyłączyć się do akcji możesz też po prostu pójść do najbliższego lasu i podzielić się zdjęciem w mediach społecznościowych z hasztagami #WspólnyLas i #ŁączyNasLas. Pomóż w pokazaniu, że lasy są dla nas ważne, a zarządzanie nimi powinno być konsultowane ze społeczeństwem.

Lasy i Obywatele

Spacer po lesie może stać się inspiracją do działania. Chcesz chronić swój las, ale nie wiesz od czego zacząć? Wejdź na stronę lasyiobywatele.pl. Tam znajdziesz mapę ze wszystkimi lokalnymi inicjatywami na rzecz ochrony lasów w Polsce, których jest już 134. Dzięki temu dowiesz się, czy w Twojej okolicy już ktoś działa. Jeśli jednak okaże się, że nie ma jeszcze nikogo, kto zajmuje się ochroną Twojego najbliższego lasu, to twórcy strony, dzieląc się swoimi doświadczeniami, pomogą założyć własną inicjatywę.

Czemu WWF Polska wspiera tę akcję?

Fundacja WWF Polska od lat zajmuje się ochroną lasów w Polsce i zagranicą. Jej działania skupiają się na obszarze Puszczy Białowieskiej, Puszczy Karpackiej oraz temacie zrównoważonego leśnictwa. Fundacja wspiera także ochronę lasów deszczowych na terenach Dawna Tenasserim na granicy Mjanmy i Tajlandii oraz Belum Temengor w Malezji.

Często WWF Polska otrzymuje prośby o wsparcie lokalnych akcji ochrony lasów w Polsce. Choć fundacja chciałaby pomóc w każdej sprawie, nie jest w stanie zaangażować się lokalnie we wszystkie tego typu inicjatywy.  Na szczęście istnieją „Lasy i Obywatele i do nich można kierować takie zapytania. Dlatego właśnie WWF Polska wspiera akcję „Wspólny Las”. To wyjątkowy i bardzo potrzebny projekt obywatelski.