18 grudnia 2020

W Bałtyku odnaleziono Enigmę - niemiecką maszynę szyfrującą z II wojny światowej!

Odkrycia dokonali nurkowie podczas wyławiania z morza sieci widmo.

Enigma to wirnikowa maszyna służąca do szyfrowania wiadomości, która była używana w Trzeciej Rzeszy głównie przez SS, Gestapo i Wehrmacht. Choć w Polsce to znany fakt, na świecie niewiele osób wie, że wczesne szyfry Enigmy zostały złamane przez naszych rodaków. Bez skonstruowanego przez polskich matematyków urządzenia zwanego bombą i tzw. płacht Zygalskiego, kod niemieckiej maszyny szyfrującej Enigma jeszcze długo pozostałby tajemnicą.

Sieci widmo to z kolei zagubione sieci rybackie, które są śmiertelną pułapką dla ryb, ssaków i ptaków morskich. Są także kolejnym źródłem zanieczyszczeń środowiska morskiego. WWF od wielu lat pracuje nad uwolnieniem od nich Morza Bałtyckiego. Do dziś, w ramach realizowanych projektów, udało się wyłowić prawie 300 ton sieci. Szacuje się, że w samej polskiej strefie Bałtyku nadal może zalegać kilkaset ton tego rodzaju odpadów.

Co jeszcze czeka na dnie Bałtyku? Co już udało się wyłowić? Czy sieci widmo to tylko artefakty przeszłości? O tym porozmawiamy w 11 odcinku podcastu “Naturalnie z WWF”.

Gośćmi Katarzyny Karpy-Świderek są Iwona Pomian, archeolog podwodny i kierownik Działu Badań Podwodnych Narodowego Muzeum Morskiego w Gdańsku oraz Sylwia Migdał, specjalistka do spraw ochrony ekosystemów morskich WWF.

Słuchaj podcastu:

Spotify Apple Google

Wszystkie odcinki Następny odcinek

Podpisz petycję i zatrzymaj sieci widmo: https://www.wwf.pl/sieci-widmo

Sieci Widmo