13 lipca 2020

Ochrona gatunkowa niesie za sobą wiele korzyści, których nie widać na pierwszy rzut oka.

Doskonałym przykładem jest program ochrony tygrysa azjatyckiego. Ten samotnik potrzebuje do życia ogromnych przestrzeni. Troska o zapewnienie mu odpowiednich warunków to jednocześnie ochrona największych kompleksów leśnych w Azji, które są domem także dla wielu innych gatunków. Ograniczenie ingerencji w obszary występowania tygrysa nie tylko zmniejsza zagrożenie konfliktem między człowiekiem i zwierzęciem, ale także znacząco poprawia jakość wody w regionie. Związane z ochroną tego dzikiego kota zaprzestanie wylesiania pomaga w walce ze zmianą klimatu. Okazuje się, że ochrona jednego gatunku niesie za sobą szereg korzyści dla całego środowiska.

Tygrys azjatycki, słoń indyjski, pantera śnieżna - to gatunki, które WWF Polska obejmuje szczególną troską. Każdy z nich zmaga się z zagrożeniami - od kłusownictwa i nielegalnego handlu dziką przyrodą, przez utratę i fragmentację siedlisk, po zmianę klimatu. To przedstawiciele swoich ekosystemów - obszarów, które potrzebują naszej pomocy. To one i ich trudna sytuacja pokazują nam, gdzie musimy szczególnie zatroszczyć się o ochronę przyrody. Przecież tak trudno wyobrazić sobie, że mogą zniknąć bezpowrotnie.

Poznaj zagrożone gatunki i sprawdź, jak możemy im pomóc!

Tygrys azjatycki Słoń indyjski

Pantera śnieżna Suhak mongolski