W przyrodzie występuje wiele obiegów zamkniętych, dzięki którym funkcjonuje nasza planeta: obieg wody, węgla, tlenu i azotu. Dlaczego więc nie korzystamy z rozwiązań, które oferuje nam natura?

W obecnym systemie wytwarzamy coraz większą ilość odpadów, czym wyczerpujemy zasoby naturalne. Z logicznego punktu widzenia, działamy irracjonalnie.

Model gospodarki, w którym funkcjonujemy obecnie:

Najczęściej nabywamy tanie, łatwo dostępne produkty, które szybko się zużywają. Surowce pozyskujemy bez ograniczeń, produkujemy i kupujemy przedmioty, które następnie się psują, więc je wyrzucamy.

Dopiero kiedy zauważyliśmy, że surowce, z których korzystamy się kurczą oraz, że ceny produktów i ich dostawy mogą być niestabilne, dostrzegliśmy potrzebę racjonalnego korzystania z zasobów, materiałów czy energii.

A co gdyby tak zapętlić system i stworzyć obieg zamknięty?

Gospodarka o obiegu zamkniętym działa tak, żeby wartość surowców, materiałów i gotowych produktów była zachowana tak długo, jak to możliwe, przy jednoczesnej minimalizacji odpadów. Z kolei surowce w powstałych odpadach powinny być używane ponownie. Zasady GOZ powinny być stosowane na każdym etapie życia produktu: od projektowania, przez produkcję, dystrybucję, konsumpcję, aż do momentu kiedy przedmiot ostatecznie staje się odpadem, czyli do zbierania i zagospodarowania odpadów. Transformacja rynku zależy od nas wszystkich –od twórców technologii, od wprowadzających legislacje, ale też od nas konsumentów, bo to od nas zależy jaki produkt wybierzemy.
Ekoporady
Pomyśl dwa razy
zanim coś kupisz
Korzystaj z przedmiotów
najdłużej jak się da, nie
wyrzucaj ich pochopnie,
zastanów się czy nie przydadzą
się w innym celu
Naprawiaj, nie wyrzucaj,
korzystaj z usług lokalnych
rzemieślników
Wypożyczaj - nie kupuj
sprzętów, których użyjesz
parę razy - poszukaj
wypożyczalni, zapytaj
sąsiadów
Korzystaj z miejskich
wypożyczalni rowerów,
hulajnog czy samochodów
Wymieniaj się niepotrzebnymi
Tobie przedmiotami, może
komuś się przydadzą?
Pamiętaj, że ubrania możesz
kupować w second handach lub
na portalach internetowych
z używaną odzieżą, wtedy
otrzymają nowe życie

PARTNER STRATEGICZNY WWF POLSKA

Co Ty możesz zrobić?

Wspierając nasze działania pomagasz chronić najcenniejsze obszary przyrodnicze oraz zagrożone gatunki zwierząt, których życie zależy od stanu tych terenów.

Chcę pomóc!