Zatrucie Odry, ekstremalne upały i susze, wyjątkowo ciepła jesień to namacalne (i niestety coraz bardziej odczuwalne) dowody na to, że katastrofa ekologiczna dzieje się tu (czyli w Polsce, a nie gdzieś daleko na świecie) i teraz (a nie dopiero w przyszłości). Nie ma już żadnych złudzeń - następne lata i dekady będą trudne, a zażegnanie kryzysu klimatycznego będzie wymagało od nas wszystkich gruntownego przewartościowania postaw i zachowań. Filozoficzne ,,być albo nie być” zmienia się w... ,,mieć albo... Ż Y Ć”.  Przyszłość na Ziemi nie jest już zmartwieniem tylko dorosłych. Dzieci i młodzież zdają sobie sprawę, że planeta potrzebuje natychmiastowej pomocy. I to obowiązkiem nas, dorosłych jest przekazanie im, co powinni robić, by jak najdłużej cieszyć się światem, jaki znamy. Na szczęście jest program edukacyjny Ocalimy Świat, którego jesteśmy patronem merytorycznym. Nabór trwa!

1. Ocalimy Świat - na czym polega program
2. Dlaczego warto wziąć udział w programie Ocalimy Świat
3. Nabór do programu Ocalimy Świat
4. WWF partnerem merytorycznym programu Ocalimy Świat

Ocalimy Świat - na czym polega program

Ocalimy Świat to program edukacyjny zorganizowany przez Fundację ABCXXI – Cała Polska czyta dzieciom, skierowany do uczniów szkół podstawowych. Łączy poszerzanie wiedzy ekologicznej z kształtowaniem postaw i charakteru oraz podnoszeniem umiejętności społecznych i kompetencji cyfrowych. W ofercie programu są warsztaty i wiele innych aktywności.

Program Ocalimy Świat (w wersji pilotażowej) wystartował we wrześniu zeszłego roku, w ok. 60 placówkach. Próbna edycja okazała się wielkim sukcesem. Obecnie trwa nabór do pierwszej oficjalnej edycji.

Dlaczego warto wziąć udział w programie Ocalimy Świat

Udział w programie to znakomity sposób na zdobywanie wiedzy nie tylko o ochronie przyrody, ale też mądrym i odpowiedzialnym postępowaniu względem planety i jej mieszkańców.

O zaletach programu, a także o tym, jak należy działać, żeby ratować świat, możecie posłuchać w audycji Beaty Jewiarz „Niedzielny Poranek” w Radiu Dla Ciebie.

Nabór do programu Ocalimy Świat

Wszystkie placówki, które zdecydują się na udział w programie, otrzymają od organizatorów pakiet materiałów niezbędnych do realizacji zajęć – zbiory opowiadań z serii Ocalimy Świat 14 znakomitych autorów, m.in. Grzegorza Kasdepke, Tomasza Smojlika czy Katarzyny Ryrych i lektury uzupełniające (w tym narzędziowniki WWF). Oprócz tego dla wszystkich uczestników mamy:

• bezpłatne konsultacje z ekspertami,
  • materiały online ze scenariuszami zajęć wspierającymi realizację podstawy programowej,
  • specjalne certyfikaty dla placówki, uczniów i edukatorów.

Rekrutacja trwa do wyczerpania materiałów. Udział w programie jest bezpłatny.

Szczegółowe informacje oraz zapisy na: www.ocalimyswiat.pl
Na stronie dostępne są także scenariusze zajęć oraz wywiady z naszymi ekspertami.

WWF partnerem merytorycznym programu Ocalimy Świat

Jako partner merytoryczny podzieliliśmy się rzetelną wiedzą z dziedziny ekologii. Wśród materiałów realizujących program są wspomniane zbiory opowiadań, napisane przez wspaniałych polskich autorów. Opowiadania powstały na podstawie wywiadów z naszymi ekspertami.

Przekazaliśmy organizatorowi także nasze materiały edukacyjne.

program ocalimy swiat

Partnerami strategicznymi programu Ocalimy Świat jest ING Bank Śląski SA oraz Visa. Program został objęty patronatem honorowym Ministerstwa Ochrony Środowiska i Klimatu oraz Biblioteki Narodowej.