„On nie gryzie” – każdy z nas słyszał to zdanie, wypowiadane przez właściciela psa. Na pewno każdy widział też dziką pogoń za kotem, gdzie już tylko drzewo mogło uratować ofiarę. Często zapominamy, że psy to drapieżniki i mają instynkt łowcy. A co, jeśli łagodny do tej pory pies, zaatakuje fokę wypoczywającą na plaży?

Pies i foka w morzuBrak spokoju w naturalnym siedlisku to dla fok ogromne zagrożenie. Na większość polskich plaż poza sezonem, czyli od września do maja, można wejść z psem. Spacerowicze, którzy nie trzymają swoich zwierząt na smyczy, to dla nich poważny problem. Foki jako zwierzęta wodno-lądowe często odpoczywają na plażach, a pies, który nie jest pod kontrolą właściciela, naturalnie podbiega do takiej foki. Jego Pan nie zawsze jest w stanie go przywołać i zapanować nad pupilem, w którym odezwał się naturalny instynkt łowcy. Niestety, jeśli foka jest zbyt daleko od brzegu i nie zdąży uciec do wody, może zostać dotkliwie pogryziona. Mimo zakazów i apeli do właścicieli psów, co roku zdarza się nawet kilkanaście pogryzień.

W 2019 r. co najmniej jedna foka zmarła na skutek ran spowodowanych przez psa. Mimo, że wolontariuszom Błękitnego Patrolu WWF udało się przewieźć ją do Szpitalika, nie przeżyła. Rozwinął się u niej stan zapalny, spowodowany pogryzieniem i nie udało się jej uratować. W 2020 roku foki również padały ofiarą pogryzień. Na szczęście, rany okazywały się mniej poważne, foki przeżyły.

Pies w morzu z fokąNie tylko atak psa, ale również samo spłoszenie do wody, jest niebezpieczne dla fok. Szczególnie dla zwierząt chorych lub osłabionych, które wyszły na plażę odpocząć albo się zregenerować. Na brzegu, taką fokę mogą odnaleźć wolontariusze Patrolu, udzielić jej pomocy, zabrać na rehabilitację. Foka chora i przepłoszona do wody, ma mniejsze szanse na przeżycie

Właściciele psów muszą pamiętać, że foka to dzikie zwierzę, które w sytuacji zagrożenia, będzie się broniło. Mały foczy szczeniak nie ma szans w starciu z psem, ale dorosła foka może odpowiedzieć na atak psa i go pogryźć. Rany po ugryzieniu foki trudno się goją i mogą być bardzo niebezpieczne, również dla psa. Dlatego nawet z psem trzymanym na smyczy, nie powinno podchodzić się zbyt blisko do foki (20 m, to absolutne minimum!)

Jeśli spotkasz na plaży fokę, poinformuj o tym BŁĘKITNY PATROL WWF, dzwoniąc pod numer telefonu 795 536 009 lub STACJĘ MORSKĄ w Helu – pod numerem telefonu 601 889 940.

Przekaż wolontariuszom następujące informacje:

☛ czy to szczenię, czy dorosła foka

☛ czy wygląda na zdrową, czy może ma widoczne rany

‼ Trzymaj psa na smyczy ‼
Kontakt z dzikim zwierzęciem, jakim jest foka, jest niebezpieczny nie tylko dla foki, ale również dla twojego psa.

Pozwól foce odpocząć na brzegu morza. Nie podchodź do niej zbyt blisko, nie dotykaj i nie płosz do wody. Podziel się plażą.

Na poniższym filmie możesz zobaczyć, jak się NIE zachowywać w przypadku zauważenia foki na plaży.

źródło: EkoPatrol gdyńskiej Straży Miejskiej