04 lutego 2021

Kochasz jak ry┼Ť, kt├│ry co roku zakochuje si─Ö na nowo? Czy mo┼╝e bli┼╝sza jest Ci natura wilka, kt├│ry ┼é─ůczy si─Ö w pary na ca┼ée ┼╝ycie? A mo┼╝e jeste┼Ť jak nied┼║wied┼║, kt├│ry ÔÇ×skacze z kwiatka na kwiatekÔÇŁ?

Luty to miesi─ůc okazywania mi┼éo┼Ťci, nie tylko w┼Ťr├│d ludzi. To w┼éa┼Ťnie w tym miesi─ůcu wiele gatunk├│w rozpoczyna swoje gody, kt├│rym towarzysz─ů coroczne amory. Zwierz─Öta, podobnie jak i my, ┼é─ůcz─ů si─Ö ze sob─ů w pary. Niekt├│re na d┼éu┼╝ej, niekt├│re na kr├│cej, jeszcze inne ÔÇô┬ána ca┼ée ┼╝ycie. Zajrzyj do kr├│lestwa zwierz─ůt i zobacz, jak niewiele w zasadzie nas r├│┼╝ni! Wybierz gatunek, kt├│rego mi┼éosne zwyczaje s─ů Ci bliskie, a nast─Öpnie zaadoptuj go symbolicznie i wr─Öcz ukochanej osobie imienny certyfikat w prezencie.

Czas na mi┼éo┼Ť─ç dla foki szarej oznacza haremy orazÔÇŽ znaczny spadek masy cia┼éa

Dwie foki przytulaj─ůce si─Ö. Adoptuj fok─Ö na walentynki.

Foki szare maj─ů kr├│tkie okienko na awanse. Ich okres godowy zaczyna si─Ö wczesn─ů wiosn─ů, zaraz po zako┼äczeniu ci─ů┼╝y przez samice i trwa oko┼éo miesi─ůca. Samce odbywaj─ů wtedy walki godowe, a zwyci─Özcy gromadz─ů wok├│┼é siebie wianuszek fok (2 do 10 samic) i przyst─Öpuj─ů do dzie┼éa. Po okresie amor├│w i rozrodu przedstawiciele obu p┼éci s─ů bardzo os┼éabieni i wychudzeni, wi─Öc kolejne tygodnie sp─Ödzaj─ů na intensywnym ┼╝erowaniu i odbudowie tkanki t┼éuszczowej. Na prze┼éomie lutego i marca rodz─ů si─Ö puchate, bia┼ée focze szczeni─Öta, kt├│re przez 6 tygodni zostaj─ů na l─ůdzie pod opiek─ů mamy.

Cho─ç rysie ka┼╝dego roku zakochuj─ů si─Ö na nowo, by─ç mo┼╝eÔÇŽ zdarzaj─ů si─Ö wyj─ůtki

Para rysi. Adoptuj rysia na walentynki.

Na czas god├│w, kt├│re rozpoczynaj─ů si─Ö w marcu, rysie porzucaj─ů samotno┼Ť─ç i oddaj─ů si─Ö amorom. W maju i czerwcu na ┼Ťwiat przychodz─ů koci─Öta, kt├│rych w jednym miocie rodzi si─Ö od 1 do 4. Przypominaj─ů wtedy nasze domowe koty ÔÇô┬áwyr├│┼╝niaj─ů je jednak malutkie p─Ödzelki na ko┼äcach uszu. Po urodzeniu s─ů ┼Ťlepe, lecz┬ászybko si─Ö to zmienia, bo doros┼ée rysie widz─ů doskonale i mog─ů polowa─ç nawet w nocy. Koci─Öta usamodzielniaj─ů si─Ö w wieku 10-12 miesi─Öcy.

Wilki s─ů bardzo rodzinne i wierne jednej partnerce przez ca┼ée ┼╝ycie

Para wilk├│w. Adoptuj wilka na walentynki w prezencie.

Amory wilczej pary rozpoczynaj─ů si─Ö ju┼╝ w lutym. Ma┼ée, ┼Ťlepe wilczki przychodz─ů na ┼Ťwiat na prze┼éomie kwietnia i maja ÔÇô┬ájest ich zwykle od 5 do 6, ale zdarza si─Ö, ┼╝e rodzi si─Ö i 10 szczeni─ůt. Wilki ┼╝yj─ů w du┼╝ych grupach, z┼éo┼╝onych z 4-12 osobnik├│w ÔÇô┬árodzic├│w i potomstwa, w tym najm┼éodszych wilczk├│w oraz ju┼╝ podro┼Ťni─Ötych ÔÇ×nastolatk├│wÔÇŁ, urodzonych w poprzednim roku. W wilczej rodzinie podstaw─ů jest szczera komunikacja, dzi─Öki kt├│rej zwierz─Öta ustalaj─ů zasady wsp├│lnego ┼╝ycia i wyra┼╝aj─ů emocje. Potrafi─ů doskonale porozumiewa─ç si─Ö ze sob─ů za pomoc─ů postawy cia┼éa, wyrazu pyska, u┼éo┼╝enia uszu i ogona, warczenia, pokazywania z─Öb├│w, przytulania si─Ö, podgryzania, lizania oraz wielu innych zachowa┼ä.

Nied┼║wiedzie nie nale┼╝─ů do najwierniejszych ÔÇô┬áwci─ů┼╝ ÔÇ×skacz─ů z kwiatka na kwiatekÔÇŁ

Para nied┼║wiedzi. Adoptuj nied┼║wiedzia na walentynki w prezencie.

Od maja do lipca trwaj─ů ich mi┼éosne gody, podczas kt├│rych wa┼╝n─ů rol─Ö odgrywa ÔÇ×rozmowaÔÇŁ ÔÇônied┼║wiedzie zostawiaj─ů swoje zapachy i znakuj─ů drzewa, ocieraj─ůc si─Ö o nie i zrywaj─ůc kor─Ö. W trakcie rui samica spotyka si─Ö z wieloma samcami, a jej ci─ů┼╝a trwa niemal tak d┼éugo, jak u cz┼éowieka ÔÇô┬áod 7 do 8 miesi─Öcy. Na pocz─ůtku kolejnego roku na ┼Ťwiat przychodzi od 1 do 3 nied┼║wiadk├│w, kt├│re staj─ů si─Ö samodzielne dopiero po 2 latach ÔÇô┬ádo tego czasu pozostaj─ů pod opiek─ů swoich mam, kt├│re na ten czas rezygnuj─ů z mi┼éosnych uniesie┼ä i po┼Ťwi─Öcaj─ů si─Ö wychowywaniu m┼éodych.

Tygrysie porywy nami─Ötno┼Ťci

Para tygrys├│w. Adoptuj tygrysa na walentynki w prezencie.

W ┼Ťwiecie zwierz─ůt nie zawsze jest jak w komedii romantycznej. Najlepszym tego przyk┼éadem s─ů tygrysy. Prowadz─ů one samotniczy tryb ┼╝ycia, zajmuj─ůc obszary, kt├│re oznaczaj─ů zapachem. Naruszanie tych niewidocznych ludzkim okiem granic mo┼╝e skutkowa─ç agresj─ů i walkami bez wzgl─Ödu na p┼ée─ç. Co ciekawe, terytoria samc├│w i samic mog─ů si─Ö na siebie nak┼éada─ç. Samice tygrysa w krajach o cieplejszym klimacie s─ů gotowe do rozrodu ca┼éy rok, ale zwykle za taki okres przyjmuje si─Ö czas od listopada do kwietnia. W czasie rui samice nawo┼éuj─ů samca g┼éo┼Ťnym ryczeniem i znacz─ů moczem okoliczne drzewa i ska┼éy, demonstruj─ůc swoj─ů gotowo┼Ť─ç do god├│w. Wtedy dochodzi do spotkania, a para sp─Ödza ze sob─ů kilka dni. Mo┼╝e si─Ö zdarzy─ç, ┼╝e wypadnie im to akurat w Walentynki ­čśë. Potem para si─Ö rozdziela, samiec dalej prowadzi samotniczy tryb ┼╝ycia, a samica po 13-16 tygodniach ci─ů┼╝y rodzi do 4 m┼éodych, kt├│rymi b─Ödzie si─Ö opiekowa┼éa przez kolejne 2 lata.

Zimowe gody Ducha G├│r

Para panter. Adoptuj panter─Ö ┼Ťnie┼╝n─ů na walentynki w prezencie.

Pantery ┼Ťnie┼╝ne r├│wnie┼╝ s─ů samotnikami i ┼é─ůcz─ů si─Ö w pary jedynie podczas trwania god├│w, kt├│re odbywaj─ů si─Ö zim─ů. Znalezienie partnera jest cz─Östo bardzo trudnym zadaniem┬áze wzgl─Ödu na ogromny zasi─Ög wyst─Öpowania i niewielk─ů liczebno┼Ť─ç gatunku. W sezonie godowym pantery nawo┼éuj─ů si─Ö r├│┼╝nymi d┼║wi─Ökami (nie rykiem, bo, jako jedyne du┼╝e koty, nie potrafi─ů!) oraz wyj─ůtkowo silnie znacz─ů tereny swoim zapachem. Gdy dochodzi do spotkania, para przebywa ze sob─ů przez kilka dni, kopuluj─ůc od 12 do nawet 36 razy dziennie! Potem samiec odchodzi w swoj─ů stron─Ö. Kr├│tki okres godowy sprawia, ┼╝e samiec ma co roku zazwyczaj jedn─ů partnerk─Ö. Ci─ů┼╝a trwa oko┼éo 100 dni, po czym w jaskini wy┼Ťcie┼éanej sier┼Ťci─ů i mchem rodz─ů si─Ö najcz─Ö┼Ťciej 2-3 m┼éode, cho─ç zdarza si─Ö, ┼╝e i 5. M┼éode s─ů bezradne i ┼Ťlepe, ale szybko dorastaj─ů pod opiek─ů matki. Po 18-22 miesi─ůcach staj─ů si─Ö niezale┼╝ne i odchodz─ů w poszukiwaniu w┼éasnego terenu ÔÇô cz─Östo bardzo daleko, ┼╝eby zapewni─ç r├│┼╝norodno┼Ť─ç genetyczn─ů.