Ochrona gatunkowa niesie za sobą wiele korzyści, których nie widać na pierwszy rzut oka.

Doskonałym przykładem jest program ochrony tygrysa azjatyckiego. Ten samotnik potrzebuje do życia ogromnych przestrzeni. Troska o zapewnienie mu odpowiednich warunków to jednocześnie ochrona największych kompleksów leśnych w Azji, które są domem także dla wielu innych gatunków. Ograniczenie ingerencji w obszary występowania tygrysa nie tylko zmniejsza zagrożenie konfliktem między człowiekiem i zwierzęciem, ale także znacząco poprawia jakość wody w regionie. Związane z ochroną tego dzikiego kota zaprzestanie wylesiania pomaga w walce ze zmianą klimatu. Okazuje się, że ochrona jednego gatunku niesie za sobą szereg korzyści dla całego środowiska.

Tygrys azjatycki, słoń indyjski, pantera śnieżna - to gatunki, które WWF Polska obejmuje szczególną troską. Każdy z nich zmaga się z zagrożeniami - od kłusownictwa i nielegalnego handlu dziką przyrodą, przez utratę i fragmentację siedlisk, po zmianę klimatu. To przedstawiciele swoich ekosystemów - obszarów, które potrzebują naszej pomocy. To one i ich trudna sytuacja pokazują nam, gdzie musimy szczególnie zatroszczyć się o ochronę przyrody. Przecież tak trudno wyobrazić sobie, że mogą zniknąć bezpowrotnie.

Poznaj zagrożone gatunki i sprawdź, jak możemy im pomóc!

Tygrys azjatycki Słoń indyjski

Pantera śnieżna