27 września 2021

Dlaczego warto sporządzić testament?

Młoda rodzinaWiększość osób zapytanych, z czym kojarzy im się testament odpowiedzą, że z aktem ostatniej woli, ze śmiercią lub chorobą, ze znacznym majątkiem lub z niezwykle skomplikowaną czynnością, która zajmuje sporo czasu. Rzeczywiście, część osób sporządzających ten dokument to osoby starsze, ciężko chore albo majętne, pragnące za życia uregulować swoje sprawy finansowe. Prawnicy podkreślają jednak, że coraz częściej na napisanie testamentu decydują się osoby młode, w sile wieku, które traktują testament jako jeden ze sposobów zarządzania swoim majątkiem na wypadek, gdyby nagle zmarli. Nie oznacza to zatem, że osoby te wybierają się na tamten świat, a jedynie mają świadomość, że gdyby nagle zaskoczyło je najgorsze, a nie sporządziłyby wcześniej testamentu, spadek po nich otrzymaliby spadkobiercy ustawowi. A taki scenariusz nie zawsze jest jednak zgodny z naszą wolą.

Kim są zatem ci, którzy decydują się sporządzić testament? To przede wszystkim osoby świadome, pragnące zabezpieczyć swoich najbliższych i rozdysponować posiadane dobra zgodnie ze swoją wolą. Na wypadek, gdyby nagle ich zabrakło.

Poznaj historię

Historia Anety Historia Marii Historia Magdy

Czy można zapisać dobro?

Pisząc kobietaCzynić dobro można na wiele sposobów. Są tacy, którzy wspierają swoich najbliższych – starszych rodziców, niepełnosprawne rodzeństwo, wnuki wymagające dodatkowej opieki. Czasami swoją pomocą otaczamy dalszy krąg osób – sąsiadów, bliższych lub dalszych znajomych, mieszkańców domów opieki społecznej, domów dziecka, czy ochronę środowiska. A czasami, mimo, że bardzo chcielibyśmy coś zrobić, nie mamy na to czasu ani energii. Wiemy jednak, że są tacy, którzy mogą to zrobić “za nas” – to fundacje i stowarzyszenia, które działają w różnych obszarach. Wspierają potrzebujących, rozwiązują ważne problemy społeczne, dbają o środowisko… My natomiast możemy, za ich pośrednictwem przekuć w czyn naszą chęć pomagania, wspierając te organizacje finansowo! Nie mamy tu na myśli olbrzymich kwot, tylko wpłaty odpowiadające naszym możliwościom. Najlepiej, gdy pomagamy regularnie. Wtedy dzięki naszym darowiznom, organizacje mogą każdego dnia realizować swoją misję i pomóc tym, którzy tej pomocy potrzebują. W ten sposób dokładamy swoją cegiełkę do budowy świata, o jakim marzymy.

Coraz więcej osób decyduje się wspierać organizacje pozarządowe, uwzględniając je w swoim testamencie. Ten dokument, pisany w sile wieku, w pełnym zdrowiu, z zamiarem zabezpieczenia najbliższych przed wszelkimi ewentualnościami, staje się też narzędziem, które pozwala zostawić cząstkę siebie przyszłym pokoleniom, mieć wpływ na dobrostan innych, czynić dobro nie tylko za życia, ale również po śmierci.

Ty też możesz dołączyć do grona tych osób i podczas sporządzania testamentu uwzględnić w nim wybraną fundację lub stowarzyszenie!

Krok 1: Zastanów się co posiadasz, co wchodzi w skład Twojego majątku.

Mogą to być zarówno nieruchomości, oszczędności, rzeczy ruchome, jak i prawa oraz inne dobra, które po Twojej śmierci wejdą w skład tzw. masy spadkowej. Następnie zastanów się, czy posiadasz jakieś zadłużenia, a jeśli takie masz, oszacuj ich wartość. Oszacuj również wartość swojego majątku i odejmij od niej wartość zadłużenia. Wtedy będziesz widział, jaki mają tak realnie zostawisz po sobie.

Krok 2: Zastanów się, komu chcesz przekazać swoje dobra.

Czy są to osoby najbliższe, które są tzw. spadkobiercami ustawowymi, czy też są to inne osoby jak np. Twoi przyjaciele, są siedzi, itp. Po uwzględnieniu tych osób w testamencie i upewnieniu się, że wszystkich obdarowałeś wedle własnego uznania, rozważ choćby symboliczny zapis na wybraną fundację lub stowarzyszenie. Jeśli jesteś osobą samotną i nie masz komu zostawić swojego majątku pamiętaj, że jeśli nie wskażesz nikogo w testamencie, zgodnie z prawem spadkowym, Twoje dobra odziedziczy gmina Twojego ostatniego miejsca zamieszkania lub Skarb Państwa. Pragnąc tego uniknąć, rozważ przekazanie swojego majątku wybranej organizacji pozarządowej.

Krok 3: Jeśli wiesz, co chcesz zawrzeć w testamencie i w jaki sposób go napisać, skontaktuj się z notariuszem i umów na spotkanie.

Tutaj znajdziesz notariuszy pracujących w Twoim mieście. Jeśli potrzebujesz pomocy w znalezieniu notariusza, skontaktuj się z nami. Jeśli nie jesteś pewien co do treści testamentu albo chciałbyś przedyskutować jeszcze kilka kwestii, umów się na rozmowę z adwokatem lub radcą prawnym specjalizującym się w tematyce testamentowej. Jeśli potrzebujesz pomocy w znalezieniu takiego eksperta, możesz skorzystać z tych rekomendowanych przez nas. Pamiętaj, że testament notarialny, w przeciwieństwie do własnoręcznego, napisanego w domu, daje gwarancję, że po Twojej śmierci Twoja wola zostanie uszanowana, a testament nie zostanie podważony.

Krok 4: Po uwzględnieniu wybranej fundacji lub stowarzyszenia w testamencie, poinformuj je o tym fakcie.

Dzięki temu, wybrana przez Ciebie organizacja będzie mogła podziękować Ci za Twoją hojność i opowiedzieć o tym, na co wykorzysta przekazane przez Ciebie środki. Organizacja będzie ponadto mogła zaplanować pewne działania na przyszłość.

Aby dowiedzieć się więcej możesz pobrać darmową broszurę testamentową. POBIERZ >>