Produkcja niecertyfikowanego oleju palmowego doprowadza do wylesień, a co za tym idzie do utraty lasów deszczowych, które są uznawane za najbogatsze pod względem różnorodności biologicznej na świecie.
Wylesianie pod niecertyfikowaną palmę olejową jest również tragedią dla lokalnych społeczności. W wyniku zanieczyszczeń ludzie tracą dostęp do czystej wody pitnej, a kurczące się zasoby ryb w rzekach powodują coraz większe problemy z pozyskiwaniem pożywienia.
Plantacje oleju są bardzo wydajne, co przekłada się na niską cenę oleju - to główna jego zaleta i przyczyna ogólnoświatowego sukcesu. Zgodnie z przewidywaniami FAO - Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa – do roku 2020 popyt na olej palmowy się podwoi, a do 2050 r. – potroi! 85% światowej produkcji oleju palmowego odbywa się w Indonezji i Malezji. Olej palmowy głównie wykorzystywany jest w produktach spożywczych, ale także w kosmetykach czy do produkcji biopaliw.