We współpracy z Lidl Polska WWF Polska przygotowuje pilotaż programu edukacyjnego dla szkół podstawowych „Dieta przyjazna planecie”. Program ma na celu przekazanie informacji o tym, jak to, co jemy, wpływa na stan środowiska naturalnego i co warto jeść, żeby było to dobre dla naszego zdrowia i dla zdrowia planety.

Dieta przyjazna planecie WWF i Lidl

Każdego dnia możemy zrobić coś dobrego dla planety. To, co jemy, każdy nasz posiłek, nasze drugie śniadanie, obiad spożywany na szkolnej stołówce, może się przyczynić do ratowania środowiska przyrodniczego! Nasza żywność, to, skąd pochodzi, jak jest wytwarzana, ma znaczenie. Im więcej wiemy o tym, co jemy, tym nasze wybory mogą być lepsze – dla zdrowia i dla planety.

Dlatego przygotowujemy program edukacyjny dla szkół podstawowych, w ramach którego zaprosimy uczniów i uczennice oraz nauczycielki i nauczycieli do wspólnego odkrywania niezwykłej sieci powiązań między różnorodnością biologiczną, klimatem, żywnością i nami! Do udziału w programie zaprosimy także szkolne intendentki i intendentów, którym chcemy opowiedzieć o tym jak założenia diety przyjaznej planecie można praktycznie stosować w żywieniu uczniów.
Program kierujemy do szkół podstawowych. Uczestnicy dowiedzą się czym jest dieta przyjazna planecie, jak i dlaczego produkcja żywności wpływa na środowisko i klimat, jaka jest skala wpływu produkcji żywności na stan środowiska naturalnego, dlaczego to jak wytwarzana jest żywność jest ważne dla naszego zdrowia i czym kierować się w naszych codziennych wyborach żywieniowych.

Więcej na temat diety planetarnej można przeczytać tutaj.

Co nas czeka w programie „Dieta przyjazna planecie”?

Partnerem strategicznym programu jest firma Lidl Polska.

Dieta przyjazna planecie WWF i Lidl - kampani

WWF LIDL PARTNERSHIP