Szacuje się, że w okresie świątecznym w krajach rozwiniętych produkujemy nawet o 30% więcej śmieci niż zwykle. Jest wśród nich żywność, którą kupujemy w nadmiarze, opakowania zarówno prezentowe, jak i te wykorzystywane do pakowania zakupów online, jednorazowe dekoracje, nietrafione prezenty, w tym te zwracane do sklepów skąd i tak finalnie trafiają na wysypiska śmieci.

A gdyby tak w tym roku spróbować inaczej i pomyśleć nie tylko o tradycji świątecznej, ale i o planecie? Przygotowaliśmy dla Was parę pomysłów na przyjazne planecie ekologiczne prezenty, które nie skończą w śmietniku (bo często są to po prostu prezenty niematerialne!), ale też dzięki swojej oryginalności wyróżnią się i zachwycą bliskich.

Bo w święta chodzi miłość, nie zakupy.

Album ze zdjęciami

Praktycznie przestaliśmy wywoływać zdjęcia! Chociaż mamy ich w telefonach tysiące. Wybierz kilkadziesiąt najfajniejszych – może z poprzednich świąt, ostatnich wakacji, ze zdjęć dzieciaków – wywołaj i umieść w ładnym albumie. Dodatkowym miłym akcentem będą własnoręcznie zrobione podpisy do zdjęć. Taki prezent pewnie zostanie w rodzinie na pokolenia!

Drzewo genealogiczne

drzewo genealogiczne

Skoro mówimy o rodzinie i rodzinnych wspomnieniach, na te Święta przygotować możesz drzewo genealogiczne sięgające o kilka pokoleń wstecz. Możesz przygotować je własnoręcznie, zaangażować do „oprawy plastycznej” dzieci lub skorzystać z generatorów, które możesz znaleźć w internecie. Pięknie oprawione drzewo rodziny może zawisnąć na honorowym miejscu w domu na długie lata.

Profesjonalna sesja zdjęciowa

sesja zdjęciowa prezent swiateczny

Każdy potrafi zrobić szybkie selfie telefonem. Efekty jednak rzadko mamy ochotę powiesić na ścianie. Co innego w wypadku profesjonalnej sesji zdjęciowej wykonanej przez fotografa! Możliwości jest wiele: sesja rodzinna, sesja dla zakochanej pary, sesja dziecięca. W studio lub w plenerze. Są nawet fotografowie specjalizujący się w fotografii psów i kotów.

Pakiet badań medycznych

lekarz

Sondaże alarmują, że w czasie kryzysu Polacy w pierwszej kolejności zaczynają oszczędzać na zdrowiu – przede wszystkim badaniach i wizytach kontrolnych. Wiele klinik oferuje możliwość wykupienia vouchera na badania, chociażby podstawową morfologię krwi. Taki oryginalny prezent jest wyrazem troski i miłości, więc – uwaga – zarezerwujmy go raczej dla bliższych osób niż te które widujemy raz na rok lub dwa!

Adopcja WWF

adoptuj w prezencie

A mówiąc o trosce... Adopcja WWF to prezent, który ucieszy kochających zwierzęta, eko-zakręconych i tych, którzy troszczą się o planetę. Adoptuj wybrany gatunek w imieniu bliskiej osoby i wręcz jej certyfikat opiekuna z jej imieniem. Możesz też pięknie go oprawić, aby od razu był gotowy do zawieszenia na ścianie. Co powiesz na wsparcie ochrony niezależnego wilka jako prezent dla mężczyzny, słodkiej foki jako prezent dla kobiety lub Rozbrykanego Rysia w prezencie dla dziecka? Nie tylko nigdy nie skończy on na śmietniku, ale też ma moc, aby zmieniać świat.

Playlista

playlista muzyczna

Do słuchania przez cały rok i dłużej! Złóż w serwisie streamingowym lub video (sprawdź, jakiego Twój bliski używa najczęściej) listę muzyki wg klucza. Może Twoje ulubione piosenki, dla osoby, z którą się dopiero bliżej poznajecie, piosenki z ich młodości dla rodziców, muzykę do biegania dla biegacza, największe polskie szlagiery dla obcokrajowca… Możliwości jest nieskończenie wiele!

Kupony na miłe chwile

Podaruj… miłe momenty, które mogą ciągnąć się jeszcze długo, długo po Świętach. Przygotuj papierowe kupony - w liczbie dowolnej! - na przyjemne rzeczy (np. masaż stóp, śniadanie do łóżka, spanie do oporu…) lub na zastępstwo w tych mniej przyjemnych (np. zmywanie, mycie samochodu, wynoszenie śmieci). Obdarowany będzie mógł wykorzystać je w dowolnym momencie po Świętach.

zestaw kuponow

Skąd wziąć takie kupony? Znajdziesz je TUTAJ.

Bilet na wydarzenie

gitarzysta

Podobnym prezentem zero waste, który może magicznie wydłużyć święta, jest bilet na wydarzenie, które odbędzie się nawet długo po nich. Pomyśl o czymś mniej oczywistym i dostępnym niż tylko wyjście do kina. Może wieczór w operze? Koncert? Mecz? Pokaż, jak dobrze znasz obdarowanego i jego zainteresowania!

Kurs, szkolenie, staż

warsztaty

Skoro mowa o zainteresowaniach, świetnym pomysłem może być sprezentowanie możliwości poszerzenia umiejętności lub zdobycia nowych. Czy Twój bliski nie powtarza często, że chciałby odświeżyć angielski? Lub nauczyć się hiszpańskiego. Albo po pracy zająć się jakimś kreatywnym rękodziełem. Podaruj mu/jej taką możliwość! Ważne, aby był to kurs lub szkolenie związany typowo z zainteresowaniami, pasją i przyjemnością, a nie np. z pracą danej osoby.

Własne wypieki lub przetwory

wypieki reczne