03 lipca 2017

komentarz organizacji ClientEarth – Prawnicy dla Ziemi, Dzika Polska, Greenpeace Polska, Greenmind, OTOP, Pracownia na rzecz Wszystkich Istot, WWF Polska

Pierwszy krok w kierunku lepszej ochrony Puszczy Białowieskiej jako przyrodniczego obiektu Światowego Dziedzictwa UNESCO mamy za sobą. Puszcza Białowieska nie została skreślona z agendy 41. Sesji Komitetu UNESCO, która rozpoczęła się wczoraj w Krakowie.

Decyzja w sprawie Puszczy i tego, jak UNESCO zareaguje na wycinkę prowadzoną przez ministra Jana Szyszkę w strefach, w których nie powinno być cięć, zostanie - zgodnie z harmonogramem - podjęta w środę rano. Organizacje pozarządowe zrzeszone w koalicji Kocham Puszczę mają nadzieję, że minister Szyszko nie będzie działał na szkodę Puszczy i naszego kraju i nie użyje politycznych sposobów do osłabienia decyzji przygotowanej przez naukowców.

80% drzew wycięto w celach komercyjnych, co jest złamaniem naszych zobowiązań.

Zgodnie z roboczą decyzją Komitetu UNESCO, przygotowaną przez ekspertów przyrodniczych, wycinka w Puszczy Białowieskiej może stanowić zagrożenie dla tego jedynego polskiego obiektu przyrodniczego na Liście Światowego Dziedzictwa. Naukowcy sugerują konieczność wysłania do Puszczy misji, która na miejscu sprawdzi, czy decyzja ministra Szyszki nie oznacza konieczności wpisania Puszczy Białowieskiej na listę obiektów Światowego Dziedzictwa w Zagrożeniu. Eksperci UNESCO wzywają również do natychmiastowego zakończenia wycinki w najcenniejszych przyrodniczo fragmentach Puszczy poza parkiem narodowym i rezerwatami oraz zwracają uwagę, że cięcia sanitarne oraz względy bezpieczeństwa są nadużywane przez polski rząd jako pretekst do wycinki w Puszczy Białowieskiej.

To bardzo dobra z punktu widzenia ochrony Puszczy Białowieskiej decyzja, przygotowana w oparciu o wiedzę przyrodniczą i najlepsze dostępne dane. Przyjęcie takiej decyzji otworzy drogę do ochrony jej wyjątkowych wartości przyrodniczych dewastowanych obecnie w wyniku działań ministra Szyszki i jego ludzi.

Zgodnie z decyzją ministra Szyszki od 2016 roku w Puszczy Białowieskiej trwa zwiększona wycinka drzew, również w drzewostanach ponad stuletnich, które wcześniej były wyłączone z prac leśnych. Zgodnie z oficjalnymi danymi Lasów Państwowych około 40% drzew wyciętych w Puszczy w ostatnich miesiącach zostało pozyskanych w tych częściach lasu, które – zgodnie z polskimi zobowiązaniami wobec UNESCO – powinny być wolne od cięć, by naturalne procesy przyrodnicze były prawidłowo chronione. 80% drzew wycięto w celach komercyjnych, co również jest złamaniem naszych zobowiązań. Po raz pierwszy w historii w Puszczy pracują harwestery - kombajny leśne do masowej wycinki drzew. W Puszczy każdego dnia pada prawie tysiąc drzew. Podczas 41. szczytu w Krakowie UNESCO może zobowiązać polski rząd do należytej ochrony Puszczy. Takiej decyzji oczekuje polskie społeczeństwo, organizacje pozarządowe i zdecydowana większość naukowców.

Co Ty możesz zrobić?

Wspierając nasze działania pomagasz chronić najcenniejsze obszary przyrodnicze oraz zagrożone gatunki zwierząt, których życie zależy od stanu tych terenów.

Chcę pomóc!