09 lipca 2020

Główne zagrożenia:

wylesianie, fragmentacja siedlisk, rozwój plantacji (m.in. palmy olejowej i kauczukowca), wielkie projekty infrastrukturalne, kłusownictwo i nielegalny handel zagrożonymi gatunkami

O regionie

Dawna Tenasserim jest ogromnym obszarem, pokrytym ciągnącymi się po horyzont lasami. Malownicze formacje roślinne porastają zbocza gór, poprzecinane dolinami rzek wydrążonymi w skałach wapiennych. Relaksujący szum wody nasila się i zmienia w huk przy licznie występujących wodospadach. Nad bujnymi lasami unosi się gęsta mgła oraz nisko wiszące chmury, mieniące się w zależności od pory dnia odcieniami błękitu, fioletu, żółci i czerwieni. Wysoko w koronach drzew słychać śpiew ptaków. W powietrzu unosi się intensywny zapach lasu i kwiatów.

Mapa

Ten położony na Dalekim Wschodzie obszar, rozciągający się na granicy Mjanmy (dawnej Birmy) i Tajlandii, zajmuje ok. 178 tys. km2, czyli powierzchnię odpowiadającą niemal 60% terytorium Polski! Ponad 80% terenu porastają lasy, które są domem dla wielu niespotykanych nigdzie indziej na świecie gatunków zwierząt i roślin. To prawdziwe królestwo dzikich kotów – można tu spotkać aż siedmiu przedstawicieli tych niezwykłych stworzeń. Oprócz tygrysa, na zdjęciach z fotopułapek zaobserwowano również lamparta indochińskiego, panterę mglistą, mormi złocistego, lamparcika marmurkowego, kota błotnego i kotka bengalskiego. Od wieków, w harmonii z naturą, żyją tam przedstawiciele wielu grup etnicznych, z których najbardziej znaną jest Karen.

TomaszDawna Tenasserim to olbrzymi obszar chroniący lasy tropikalne i wyjątkową w skali świata różnorodność biologiczną, z wieloma zagrożonymi gatunkami. Nienaruszone ekosystemy dostarczają zróżnicowanych usług ekosystemowych, wspierających życie lokalnych społeczności, ale też całej planety. Takie rozległe, naturalne lasy pochłaniają znacznie więcej dwutlenku węgla niż lasy sadzone przez człowieka. Nie będziemy w stanie rozwiązać kryzysu klimatycznego i kryzysu związanego z utratą różnorodności biologicznej bez priorytetowego traktowania ochrony lasów pierwotnych. Dlatego, oprócz działań na rzecz ochrony ostatnich fragmentów lasów naturalnych w Europie, takich jak Puszcza Białowieska, prowadzimy też działania zmierzające do zachowania ekosystemów Dawna Tenasserim.

Gibbony białoręki Dzioborożce wielkie  Rodzina słoni indyjskich w Parku Narodowym Kuiburi

Dlaczego obszar Dawna Tenasserim jest taki ważny?

Skoro Amazonię nazywamy „płucami Ziemi”, to Dawna Tenasserim powinniśmy określać mianem płuc Azji Południowo-Wschodniej. To największy w regionie prawie nieprzekształcony obszar leśny, będący domem dla 168 gatunków ssaków i aż 568 gatunków ptaków, nie wspominając o olbrzymim bogactwie płazów, gadów, ryb, owadów i innych bezkręgowców, a także roślin. W wielu przypadkach są to populacje bardzo rzadkich i zagrożonych wyginięciem gatunków, m.in. aż 7 dzikich kotów (w tym tygrysa i lamparta indochińskiego), słonia indyjskiego, krokodyla syjamskiego, tapira czaprakowego, kilku gatunków dzioborożców i sępów czy też świnionosa malutkiego – najmniejszego nietoperza świata o długości ciała zaledwie ok. 3 cm. Dawna Tenasserim obejmuje jedną z największych sieci ochrony przyrody w Azji – w jej skład wchodzi kilkadziesiąt obszarów chronionych o różnym statusie, zarówno w Tajlandii, jak i Mjanmie.

Pantera mglista

Ze względu na niezwykłą różnorodność biologiczną, w tym występowanie wielu ważnych dla świata gatunków, ogromną powierzchnię w dużej mierze wciąż dziewiczych lasów oraz niezmiernie istotną rolę dla społeczności lokalnych, Dawna Tenasserim uznano za jeden z pięciu priorytetowych obszarów na naszej planecie, gdzie WWF wdraża działania ochronne w podejściu ekosystemowym. Troska o ten obszar przyczynia się do ochrony środowiska i klimatu na całej Ziemi.

Dawna Tenasserim, jako ogromny obszar leśny, pełni szereg niezwykle istotnych funkcji zarówno dla zwierząt, jak i ludzi:

1. Stanowi źródło wody i produktów leśnych dla lokalnych społeczności oraz wszystkich jego mieszkańców
  2. Magazynuje duże zasoby wody, zapobiegając suszom
  3. Znacząco obniża ryzyko występowania powodzi oraz niebezpiecznych skutków ulewnych deszczów, np. lawin błotnych
  4. Łagodzi klimat całego regionu (m.in. reguluje wielkość opadów, parowanie, cyrkulację i temperaturę powietrza)
  5. Odgrywa bardzo istotną rolę w walce z globalnym ociepleniem (magazynuje ogromne ilości CO2)
  6. Znacząco podnosi jakość powietrza w całym regionie (produkuje tlen i pochłania zanieczyszczenia)
  7. Jest naturalnym środowiskiem życia wielu zagrożonych wyginięciem gatunków zwierząt i roślin (m.in.  tygrysa i słonia indyjskiego)

Ludzie Ludzie

Jak mogę pomóc?

1. Zostań ambasadorem obszaru – opowiedz o Dawna Tenasserim znajomym i rodzinie, przeprowadź prelekcję w swojej szkole, bibliotece publicznej czy domu kultury, załóż kółko przyrodnicze.
  2. Podczas zakupów wybieraj produkty certyfikowane, pochodzące ze zrównoważonych upraw, które nie wpływają na wycinkę cennych przyrodniczo obszarów leśnych na Ziemi. Więcej >>
  3. Wesprzyj działania WWF na rzecz ochrony Dawna Tenasserim i żyjących tam gatunków, tygrysa i słonia indyjskiego albo zorganizuj urodzinową zbiórkę. Chcę pomóc >>

Adoptuj tygrysa

Bohaterowie

Bohaterowie Dawna Tenasserim – Poznaj ich historie i zostań jednym z nich!

Ko Zin Justyna

Lasy - walka z wirusami Tygrys azjatycki

„Projekt Ochrona zagrożonych wyginięciem gatunków (tygrys indochiński, słoń indyjski) na obszarze Dawna Tenasserim w Mjanmie był prowadzony przez WWF Polska w latach 2018-2023”. Więcej o programie: https://www.wwf.pl/jak-chronilismy-przyrode-w-mjanmie

Źródła:

•    Pairojmahakij R., Freund D., Poston L., Kandasamy Y., 2019, Dawna Tenasserim: The land of cats. Protecting our feline natural heritage., WWF – Greater Mekong, dostęp: https://issuu.com/wwf-myanmar/docs/dawna_tenasserim_land_of_cats_revised?fr=sNTlhZDY4Njg4Mw (14.04.2020)
•    WWF Myanmar, 2018, 2017 Annual Report: The Dawna Tenasserim Landscape, WWF, dostęp: https://wwf.panda.org/?216318/Dawna-Tenasserim-Landscape-project-leaflet (14.04.2020)
•    WWF Myanmar, Dawna Tenasserim Landscape, dostęp: http://www.wwf.org.mm/en/our_works/dtl/ (14.04.2020)
•    WWF, 2014, Dawna Tenasserim Landscape project leaflet, dostęp: https://wwf.panda.org/?216318/Dawna-Tenasserim-Landscape-project-leaflet (14.04.2020)
•    WWF, Greater Mekong, Dawna Tenasserim: The Land of Cats, dostęp: http://greatermekong.panda.org/discovering_the_greater_mekong/species/dawna_tenasserim__the_land_of_cats/ (14.04.2020)