Drodzy nauczyciele, drogie nauczycielki skorzystajcie z ciepłych wiosennych dni i wraz z uczniami i uczennicami udajcie się na niezapomnianą wyprawę na… szkolne lub przedszkolne podwórka!

W otoczeniu Waszych placówek spotkać można wiele niezwykłych stworzeń. Obserwacja ich pomoże dzieciom zdobyć nie tylko wiedzę o przyrodzie w sposób praktyczny, lecz także zbudować więź z otaczającym nas światemPrzebywanie w otoczeniu przyrody jest również niezwykle ważne dla rozwoju dzieci. Dlatego właśnie zapraszamy Was do wspólnego odkrywania fascynującego świata natury.

W naszym konkursie chcemy zachęcić Was i Waszych podopiecznych do pochylenia się nad niezwykle bogatą grupą drobnych stworzeń, których często nie zauważamy i nie doceniamy, a które pełnią bardzo ważne role w środowisku przyrodniczym. Ta grupa zwierząt to bezkręgowce. Udajcie się z uczniami i uczennicami na fotograficzne łowy, wygrajcie nagrody dla swoich placówek i weźcie udział w zebraniu materiałów do edukacyjnej publikacji o bezkręgowcach szkolnych i przedszkolnych podwórek!

Konkurs przeznaczony jest dla nauczycieli i nauczycielek wychowania przedszkolnego oraz klas 0-3.

kowal dwuplamek

Jak wziąć udział w konkursie?

1. Przed przystąpieniem do konkursu przeczytaj uważnie Regulamin!
  2. Z grupą uczniów i uczennic udaj się na obserwacje na szkolne lub przedszkolne podwórko boisko, plac zabaw lub do szkolnego, przedszkolnego ogrodu.
  3. Wspólnie wypatrujcie bezkręgowców, nie łapcie ich, nie dotykajcie, nie przemieszczajcie i nie niepokójcie, zadbaj o bezpieczeństwo zarówno uczestników i uczestniczek obserwacji, jak i zwierząt.
  4. Wykonaj samodzielnie zdjęcia zaobserwowanych bezkręgowców i wybierz maksimum pięć, które chcesz zgłosić do konkursu. Pamiętaj, by zdjęcia były Twojego autorstwa i przedstawiały wyłącznie bezkręgowce w ich środowisku! Prosimy o nieprzesyłanie zdjęć uczestników i uczestniczek obserwacji ani osób postronnych.
  5. Wypełnij formularz zgłoszeniowy, załącz wybrane zdjęcia i krótki opis (ok 4-6 zdań) przeprowadzonych obserwacji. W formularzu zaznacz obowiązkowe zgody.

Konkurs trwa do 26.05.2024 do godziny 23:59.

Autorzy najciekawszych prac konkursowych zostaną powiadomieni o wygranej mailowo najpóźniej 15 dni po zakończeniu trwania Konkursu.

Wypełnij formularz zgłoszeniowy »

nagrody w konkursie edukacyjnym wwf

Co można wygrać?

W naszym konkursie możecie wygrać zestaw super gadżetów WWF do szkolnej lub przedszkolnej pracowni:

• 3 prace zwycięskie: pluszowy dzik, dwa plakaty prezentujące Dzikie Narzędziowniki WWF “Zielnik edukacyjny”, “Ślady zwierząt”, 30 lup z logiem WWF, torbę i notes z logo WWF
  • 12 prac wyróżnionych: pluszowy dzik, dwa plakaty prezentujące Dzikie Narzędziowniki WWF “Zielnik edukacyjny”, “Ślady zwierząt”.

Dodatkowo!
Uczestnicząc w konkursie pomagacie zebrać materiały do planowanej publikacji edukacyjnej o bezkręgowcach szkolnych i przedszkolnych podwórek, która, w przypadku jej zrealizowania będzie w wersji online dostępna bezpłatnie na stronie Fundacji WWF Polska.

pasikonik zielony

Dlaczego warto dołączyć do tworzenia tej publikacji?

Dzięki Waszym obserwacjom będzie ona opowiadała o tym co Wasi uczniowie i uczennice, a także dzieci z innych placówek w Polsce, mogą zobaczyć w bezpośredniej bliskości swoich placówek. Publikacja ta będzie więc bardzo praktycznym narzędziem edukacyjnym, z którego każdy będzie mógł w sposób nieodpłatny skorzystać wychodząc ze swoimi podopiecznymi na szkolne lub przedszkolne podwórko czy plac zabaw. Przygotujmy ją wspólnie, bo: razem możemy więcej!

Dlatego osoby, które wezmą udział w konkursie wyrażają zgodę na wykorzystanie przesłanych przez siebie zdjęć i opisów w planowanej publikacji (zgoda obowiązkowa). Fundacja WWF Polska zastrzega sobie możliwość, że przygotowanie publikacji jest opcjonalne i może nie zostać zrealizowana. Informujemy także, że udział w konkursie nie jest jednoznaczny z wykorzystaniem zgłoszonych zdjęć i opisów w publikacji. Jeśli wyrazisz w formularzu zgłoszeniowym odpowiednie zgody wymienimy Twoje imię i nazwisko w przygotowywanej publikacji, jak również nazwę placówki i klasy/grupy, z którą prowadzone były obserwacje (zgoda nieobowiązkowa).

Gotowi do obserwacji? Zapraszamy do wspólnej zabawy na świeżym powietrzu, w otoczeniu przyrody!

Wypełnij formularz zgłoszeniowy »