WWF Poland - Żbik

Żbik

Żbik, obok rysia, jest jedynym przedstawicielem dzikich kotów w Polsce. W przeszłości gatunek ten był zwierzęciem łownym. Liczne polowania i likwidowanie naturalnych siedlisk doprowadziło  do krytycznego spadku liczebności żbika w naszym kraju. Kolejnym problemem jest krzyżowanie się z kotem domowym, co bardzo utrudnia ustalenie liczebności czystych genetycznie żbików. Obecnie populacja gatunku kształtuje się na poziomie nie przekraczającej 200 osobników. Jednak są to szacunkowe dane i tak naprawdę nasza wiedza na temat ich liczebności jest niepełna. Dlatego WWF Polska włącza się w ochronę żbika, przede wszystkim chroniąc jego naturalne siedliska.


W przeszłości na ślady żbika można było natrafić na dość dużym obszarze Polski , na północnym-wschodzie, w środkowej Polsce, a nawet na Śląsku. Dziś, poprzez presję człowieka na miejsca występowania tego dzikiego kota oraz nielegalny odstrzał doprowadził do znacznego zmniejszenia liczebności i zasięgu występowania  żbików.
Według danych zebranych przez Instytut Ochrony Przyrody PAN w latach 1998–2003, liczebność żbików w Polsce nie przekracza 200 osobników, a występowanie gatunku ograniczone jest obecnie do części województwa podkarpackiego (nadleśnictwa Baligród, Bircza, Brzegi Dolne, Brzozów, Cisna, Komańcza, Krasiczyn, Lesko, Lutowiska, Rymanów, Wetlina oraz obszar Bieszczadzkiego Parku Narodowego) oraz w zaledwie jednej lokalizacji na terenie województwa małopolskiego (Nadleśnictwo Gorlice i Magurski Park Narodowy). [1]

Mimo wprowadzenia ochrony ścisłej w 1952 roku populacja żbika prawdopodobnie cały czas maleje.  
 
Ile żbika jest w żbiku? To wbrew pozorom bardzo trudne pytanie, a odpowiedzią mogą okazać się przeprowadzone badania genetyczne, które wymagają dużych nakładów czasu i pieniędzy. Hybrydy kota domowego i żbika to wielki problem, który utrudnia  ustalenie liczebności czystych genetycznie żbików. Niewielka populacja gatunku powoduje trudności w znalezieniu osobnika przeciwnej płci, co sprzyja krzyżowaniu się tych dwóch kotów.


[1] Źródło: http://pracownia.org.pl/dzikie-zycie-numery-archiwalne,2121,article,2589
 / ©: Fundacja Dziedzictwo Przyrodnicze
Żbik, obok rysia, jest jedynym przedstawicielem dzikich kotów w Polsce. W przeszłości gatunek ten był zwierzęciem łownym.
© Fundacja Dziedzictwo Przyrodnicze