Z okazji Światowego Dnia Wody (22.03) oraz Godziny dla Ziemi WWF (23.03), którą w tym roku (2024) zadedykowaliśmy rzekom, posprzątaliśmy fragment brzegów warszawskiego odcinka Wisły. Efekt? Kilkadziesiąt worków śmieci, wanna i muszla klozetowa – to wszystko zalegało tylko na niewielkim fragmencie praskiego brzegu.

Każdy z nas na co dzień sam może zadbać o rzekę, czy inny przyrodniczy obszar w swojej okolicy – organizując akcję sprzątania według naszego poradnika.

Nietypowe „znaleziska” nad Wisłą

Akcję sprzątania praskiego brzegu Wisły w okolicy plaży Rusałka zorganizował Zarząd Zieleni m.st. Warszawy, w ramach drużyny Dzielnica Wisła. Do sprzątania brzegów włączyło się trzydziestu pracowników WWF Polska wraz z rodzinami oraz kilku Strażników Rzek WWF. Śmieci przy linii brzegowej zbierane były również z kajaków.

Zobacz relację z akcji sprzątania brzegów Wisły przez naszych pracowników:

W trakcie dwóch godzin zebraliśmy:

• kilkadziesiąt worków śmieci
  • wannę
  • toaletę WC

W śmieciach znalazły się m.in. 2 śpiwory, buty, części garderoby, stary materac oraz plecak. Najwięcej było szkła, plastiku, kapsli, niedopałków papierosów i opakowań po jedzeniu. Najbardziej zaskakującym znaleziskiem przy wiślanym brzegu okazała się wanna, zatkana korkiem z plastikowej butelki. W wannie z kolei znajdowała się muszla klozetowa.

Jesteśmy przyzwyczajeni, że woda jest zawsze z nami, więc warto, żeby była czysta, zdrowa i pełna życia – zwraca uwagę Katarzyna Czupryniak, koordynatorka programu Strażnicy Rzek WWF.

wwf sprzątanie brzegu wisły

Katastrofalny stan polskich rzek

Według raportu Głównego Inspektoratu Ochrony Środowiska z 2022 r.1 w złym stanie jest 99,5 proc. polskich rzek. Powód to m.in. zanieczyszczenia, przede wszystkim pochodzenia przemysłowego. Naturalna rzeka ma zdolność do samooczyszczania i regeneracji, jednak im bardziej rzeczny ekosystem jest zdegradowany ludzką ręką, tym mniejsze posiada możliwości do samoodnowy. Dlatego w tegorocznej odsłonie Godziny dla Ziemi WWF skoncentrowaliśmy się na konieczności renaturyzacji rzek, czyli przywracania ich do ich naturalnego stanu.

Kiedyś wodę traktowano jak surowiec, a rzeki jak infrastrukturę – jako coś, co trzeba uregulować, do czego można wyrzucić śmieci i ścieki. Natomiast teraz woda traktowana jest jako dziedzictwo, dlatego że woda jest źródłem życia - nie tylko dla nas, ale i dla przyrody – podkreśla dr Przemysław Nawrocki, Specjalista ds. Ochrony Wód i Gatunków w WWF Polska.

Woda nie ma alternatywy, dlatego w imieniu rzek zwracamy się do Premiera z petycją. Apelujemy m.in. o przywrócenie gospodarki wodnej do kompetencji ministra ds. środowiska. Aktualnie o rzekach decyduje minister ds. infrastruktury, odpowiedzialny za realizację inwestycji, a nie ochronę przyrody i środowiska. Więcej: www.godzinadlaziemi.pl

Podpisz petycję dla rzek:

PODPISZ PETYCJĘ »

Wesprzyj ochronę polskich rzek:

PRZEKAŻ DAROWIZNĘ »

Redakcja: Ewa Paluszkiewicz, Specjalistka ds. Komunikacji
Materiał źródłowy:
1 GIOŚ. 2022. Stan środowiska w Polsce. Raport 2022. Biblioteka monitoringu środowiska.