WWF Poland - O nas
 / ©: WWF Polska
WWF jest jedną z największych na świecie organizacji działających na rzecz ochrony środowiska naturalnego.
Działając od ponad 55 lat w ponad 150 krajach, WWF przyczynił się do ochrony wielu ginących gatunków zwierząt oraz cennych przyrodniczo miejsc na świecie.

W Polsce działamy na rzecz ochrony rzek, lasów oraz zagrożonych gatunków, m.in. wilków, rysi, niedźwiedzi, a także żyjących w Morzu Bałtyckim fok i morświnów (tzw. gatunków parasolowych). Bałtyk to jedno z najmniejszych i najbardziej wrażliwych mórz na świecie, a jednocześnie najbardziej zagrożonych. Zabiegamy o to, aby je ocalić. Prowadzimy też działania edukacyjne i promujemy rozwiązania prawne, które mogą pomóc w powstrzymaniu zmian klimatu. Od lat walczymy również z przemytem zwierząt i nielegalnym handlem zagrożonymi gatunkami.

WWF jest pierwszą organizacją, która zwróciła uwagę świata na problem ginącej przyrody w Afryce. Byliśmy także prekursorami ochrony środowiska w Chinach. Przyczyniliśmy się do ocalenia takich gatunków jak tygrys amurski, panda wielka czy orangutan.

Współuczestniczyliśmy w powstaniu ponad 270 parków narodowych na całym świecie. Działamy na rzecz zmiany szkodliwych dla środowiska decyzji i przepisów prawnych. Staramy się uświadamiać międzynarodową społeczność, że ochrona przyrody naszej planety to warunek przeżycia ludzkości. Wszystkie nasze działania prowadzimy w imię zasady "ochrona przyrody z ludźmi i dla ludzi”.

Kluczem do sukcesu realizowanych przez nas projektów, poza wiedzą i doświadczeniem naszego zespołu, jest współpraca z partnerami: innymi organizacjami pozarządowymi, instytucjami naukowymi, a także z tymi przedstawicielami biznesu, którzy gotowi są prowadzić działalność gospodarczą zgodnie z zasadą zrównoważonego rozwoju.

Najwięcej jednak zawdzięczamy Wam. Bez Waszego wsparcia, skuteczna realizacja podejmowanych przez nas działań na rzecz ochrony przyrody nie byłaby możliwa. Tym, którzy już nas wsparli – dziękujemy! Pozostałych zapraszamy: przyłączcie się do nas! Zobaczcie tutaj jak można nam pomóc.

Dowiedz się więcej o WWF:

/ ©: WWF Poland
Jak możesz pomóc