WWF Poland - Niedźwiedź

Niedźwiedź

Niedźwiedź jest największym z polskich drapieżników. Niestety, polowania i niszczenie środowiska naturalnego doprowadziły do prawie całkowitego wyginięcia tego gatunku w Europie Środkowej i Zachodniej. Obecnie w naszym kraju żyje około 100 niedźwiedzi. Zagraża im szereg czynników, w tym m.in. niewłaściwie zaplanowany rozwój infrastruktury oraz  nieodpowiedzialne zachowanie ludzi. Dlatego WWF Polska, już od 2007 roku, działa na rzecz ochrony niedźwiedzi w Polsce.

Na początku XX wieku, zasięg występowania niedźwiedzia w Polsce ograniczał się do Tatr. Obecnie, niedźwiedzie można spotkać w różnych miejscach w polskiej części Karpat - jest to efektem poprawy warunków środowiskowych w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat. Nie oznacza to, że ten gatunek jest już całkowicie bezpieczny. Narastająca presja człowieka na środowisko niedźwiedzia powoduje jego fragmentację poprzez budowę dużych inwestycji turystycznych oraz powstawanie coraz gęstszej sieci dróg. W ten sposób kurczy się przestrzeń życiowa niedźwiedzi i pogarsza dostęp do naturalnego pokarmu, a coraz częstsza obecność człowieka w ostojach tego gatunku powoduje sytuacje konfliktowe.

Dowiedz się więcej o naszych działaniach w projekcie >>

Przeczytaj o projekcie "Ochrona gatunkowa rysia, wilka i niedźwiedzia w Polsce"

/ ©: WWF Polska
Pobierz WWF Poradnik na swój telefon