Dziękujemy za Twoje wsparcie – było naprawdę nieocenione. To między innymi dzięki Tobie mogliśmy aż tyle zdziałać. Zapraszamy do zapoznania się z częścią zeszłorocznych projektów w Polsce i poza granicami kraju, z których jesteśmy szczególnie dumni!

Ochrona tygrysa

Wciąż wspieramy ochronę stojącego na krawędzi wymarcia podgatunku tygrysa malezyjskiego - w jego najważniejszej ostoi, kompleksie pierwotnych lasów tropikalnych Belum-Temengor w Malezji.  Finansowane przez nas patrole antykłusownicze stale czuwają nad bezpieczeństwem tygrysów i innych zwierząt. Patrole spędziły w terenie 224 dni i przemierzyły łącznie 1162  km pieszo i 1948 km łodzią.

Wykryły również i zlikwidowały łącznie 143 sidła - z czego 48 z nich aktywnych - mogące schwytać tygrysy. W odniesieniu do roku 2015, dzięki wsparciu WWF Polska nastąpił znaczny wzrost aktywności patroli antykłusowniczych: liczba dni patrolowych wzrosła o 36%, a liczba kilometrów pokonywanych przez patrole pieszo i z łodzi wzrosła o ponad 100%. Zwiększenie intensywność patroli umożliwiło również wcześniejsze wykrywanie sideł, a zatem zmniejszenie szansy, że w sidło schwyta się jakieś zwierzę.

Wspieramy patrole antykłusownicze w Mongolii

Monitoring pantery śnieżnej

Wspieramy ochronę zagrożonej wyginięciem pantery śnieżnej w Mongolii. Nasza pomoc koncentruje się na górach Ałtaju Mongolskiego, które są drugim pod względem ważności miejscem występowania na świecie tego pięknego dzikiego kota.

Sfinansowaliśmy zakup 52 fotopułapek, które zostały zainstalowane w rejonie masywu górskiego Bumbatkhairkhan. Są one niezwykle ważnym elementem monitorowania rozmieszczenia i liczebności panter śnieżnych.

Wspieramy również działania na rzecz zmniejszenia konfliktu pomiędzy człowiekiem a tym drapieżnikiem, aby uzyskać większą akceptację lokalnych pasterskich społeczności dla ochrony pantery śnieżnej. Zakupiliśmy 20 urządzeń odstraszających pantery od zagród, w których na noc zamykane są stada owiec i kóz. Sprawdzamy, czy te rozwiązania ograniczą straty w zwierzętach domowych powodowane przez pantery, a tym samych ułatwią harmonijne współistnienie panter śnieżnych i pasterzy wypasających swoje stada w górach Ałtaju.

Śnieżna pantera

Ochrona sieweczki obrożnej

Krajowa populacja sieweczki obrożnej drastycznie maleje, a gatunek traci naturalne siedliska. Jej liczebność w całej Polsce to zaledwie 250 - 300 par, a na Pomorzu około 50 par. W ciągu ostatnich 20 lat zanikła duża część stanowisk wzdłuż wybrzeża Bałtyku i obecnie nadmorskie lęgowiska są bardzo rozproszone. W rejonie Zatoki Gdańskiej pozostały już tylko pojedyńcze pary. Podejmujemy więc wiele działań ochronnych. W 2017 roku Wolontariuszom BP przy wsparciu ornitologów z Grupy Badawczej Ptaków Wodnych KULING, udało się znaleźć 40 lęgów sieweczek obrożnych. Ochroną specjalnymi koszami objęto 21 z tych lęgów, a w 13 z nich wykluły się pisklęta, co świadczy o wielkim sukcesie akcji!

Ochrona sieweczek obrożnych

Białowieski Park Narodowy

Podczas tego ważnego dla Puszczy okresu byliśmy stale na posterunku, aktywnie wspierając ochronę cennej przyrody Białowieży.

Przygotowaliśmy badania stanu siedlisk leśnych chronionych w obszarze Natura 2000 Puszcza Białowieska. Stawia on jednoznaczną diagnozę - wycinki i sztuczne nasadzenia drzew stanowią dziś największe zagrożenie dla Puszczy.

W 2017 roku po raz kolejny przeprowadziliśmy monitoring sóweczki w wybranych fragmentach Puszczy Białowieskiej, w tym zgłaszając strefy ochronne w miejscach występowania ich gniazd. Wynika z niego, że sóweczka wybiera na swój dom las, w którym nie prowadzi się intensywnej gospodarki leśnej, zakłócającej część procesów naturalnych.

W współpracy z WWF International prowadziliśmy działania w ramach kampanii Shared Heritage, dzięki którym Komitetu Światowego Dziedzictwa UNESCO wsparł ochronę Puszczy Białowieskiej. Na początku lipca, podczas obrad w Krakowie, zatwierdzona została korzystna dla Puszczy decyzja, w której Komitet nawołuje między innymi do zaprzestania cięć w cennych drzewostanach Puszczy.

Karpaty

Ta reliktowa puszcza jest, obok Białowieży, najcenniejszym obszarem leśnym w Polsce i Europie. W 2017 r. prowadziliśmy inwentaryzację gatunków strefowych oraz zgłaszaliśmy strefy ochronne. Zgłosiliśmy 16 wniosków o utworzenie stref dla orlika krzykliwego oraz 20 wniosków o strefy ochronne dla sóweczki. Ponadto, w ramach działań współfinansowanych przez WWF Polska na terenie Puszczy Karpackiej zostało wyznaczonych do ochrony łącznie 11 700 drzew o wymiarach pomnikowych.

Tematem przewodnim naszej akcji świątecznej również była Puszcza Karpacka - dom dla zagrożonych gatunków. Puszczy Karpackiej grozi masowa wycinka, dlatego tak ważne jest nagłośnienie tego problemu i zaangażowanie jak najwięcej ludzi w walkę o jej przetrwanie. Nasza akcja symbolicznych adopcji chronionych gatunków spotkała się z dużym odzewem ze strony gwiazd. Kayah podarowała Maryli Rodowicz adopcję wilka, Małgorzata Kożuchowska w prezencie dla Tomasza Karolaka wsparła niedźwiedzie, a Robert Biedroń podarował niedźwiedzia Joannie Krupie. Adopcje w prezencie swoim przyjaciołom przekazali również m.in. Jolanta Fraszyńska, Marzena Rogalska, Beata Tadla, Joanna Racewicz, Magdalena Lamparska, Agnieszka Woźniak-Starak i Julia Kamińska, a wśród obdarowanych znaleźli się Anna Dereszowska, Hanna Lis, Olga Bołądź, Jarosław Kret, Mateusz Damięcki i Marcelina Zawadzka.  Dzięki tym działaniom udało nam się dotrzeć z tematem Puszczy Karpackiej do ponad 3 milionów Polaków.

Wilk

Kontynuujemy działania na rzecz ochrony wilka w Polsce. Na zlecenie WWF Polska przygotowano raport pt. „Wpływu utraty osobników rodzicielskich na losy grup rodzinnych wilków w Karpatach”. Raport ten został przygotowany m.in. na podstawie analizy genetycznych 91 próbek pochodzących z odchodów wilków żyjących w Bieszczadach.

Uzyskane wyniki potwierdziły opinie, że wilki poza obszarami chronionymi, takimi jak parki narodowe, są narażone na większą presję ze strony człowieka, w tym kłusownictwo. Zebrano też łącznie ok. 200 próbek do analiz genetycznych wilków, które będą poddane analizom genetycznym. Umożliwi to określenie dokładnej liczebności oraz zachowań wilków zamieszkujących dany obszar.

Wilk

Ryś

Prowadzimy projekt reintrodukcji rysia w Mazurskich lasach oraz obserwujemy i badamy zachowania rysi zamieszkujących tamte okolice. W marcu 2017 r. została założona obroża telemetryczna dla rysia urodzonego w 2016r. 3 wolierze na terenie Nadleśnictwa Spychowo.

W czerwcu, w wolierze urodziły się trzy młode rysie, które następnie zostały przeniesione do woliery zlokalizowanej w lesie, gdzie mogły zacząć opuszczać wolierę i poznawać środowisko naturalne. Młode wciąż są monitorowane przy pomocy fotopułapek. Małe rysie spędzają dużo czasu poza wolierą, głównie na jedzeniu, zabawie i odpoczynku.

Ryś z obrożą telemetryczną

Google Street na Wiśle

2017 rok został ogłoszony Rokiem Rzeki Wisły – z tej okazji coroczna akcja Godziny dla Ziemi została poświęcona Królowej Polskich Rzek. Podczas kampanii zebraliśmy niemal 24 tysiące podpisów pod petycją w obronie tej unikatowej, a szczególnie zagrożonej rzeki w obliczu planów utworzenia na jej części autostrady wodnej. Dzięki inicjatywie Fundacji WWF Polska, korzystając z funkcji Street View można dziś również odbyć po niej wirtualny rejs na Mapach Google. Za pomocą specjalnego urządzenia Google Trekker, zamontowanego na łodzi, sfotografowaliśmy latem tego roku blisko 300 km Wisły na jej pięciu wyjątkowych odcinkach. Teraz każdy ma szansę odkryć piękno Królowej Polskich Rzek, nawet w zaciszu własnego domu - wystarczy wejść na  stronę rejswisla.wwf.pl.

Google Street View na Wiśle

Produkcja i premiera filmu " Punkt Krytyczny. Energia odNowa"

Zrealizowaliśmy projekt Energia odNowa, dzięki któremu stworzyliśmy film dokumentalny o przyczynach i skutkach zmian klimatu, a także możliwościach ograniczenia wpływu człowieka na globalne ocieplenie, pokazując m.in. opcje czystego rozwoju. Twórcy filmu “Punkt Krytyczny. Energia odNowa” pokazują, dlaczego klimat nagle się zmienia i przed jakimi wyzwaniami w związku z tym stajemy. Film zwraca też uwagę na kwestię alternatywnych źródeł energii i problemów z jakimi w naszym kraju borykają się ich zwolennicy. Dokument nie tylko ostrzega, lecz także proponuje rozwiązania dotyczące tego, jak możemy pomóc powstrzymać nadchodzącą katastrofę. Produkcja została wyróżniona nagrodą GREEN WARSAW AWARD dla najlepszego filmu o tematyce ekologicznej. Wyświetlana była w kinach w całej Polsce, podczas festiwalu filmów dokumentalnych “Docs Againts Gravity”, a także dostępna jest na kanale Youtube WWF Polska pod adresem http://bit.ly/FilmPunktKrytyczny

Punkt Krytyczny

Projekt Marelitt Baltic

W 2016 roku rozpoczął się projekt Marelitt Baltic, który jest międzynarodową inicjatywą poszukiwania i wyławiania zagubionych narzędzi połowowych z dna Bałtyku. Zagubione sieci bowiem nadal łowią ryby, ssaki i ptaki morskie. W 2017 roku w ramach projektu wyruszyliśmy wraz z lokalnymi rybakami z Kołobrzegu, Ustki i Władysławowa w szereg rejsów po Morzu Bałtyckim w celu odnalezienia i wyłowienia zagubionych sieci widm. Spędziliśmy ok. 2 tysiące godzin na morzu odnajdując prawie 10 ton odpadów morskich tylko w polskiej strefie ekonomicznej Bałtyku. W kolejnym roku trwania akcji planowane jest oczyszczanie wraków statków z zalegających sieci widm, we współpracy z profesjonalnymi nurkami.

Wyłowione sieci widmo w ramach projektu Marelitt Baltic

Charytatywna akcja Biegam Dobrze

Kolejny raz Fundacja WWF Polska razem z Fundacją Maraton Warszawski wzięła udział w charytatywnej akcji #BiegamDobrze. Udział w 12. Półmaratonie Warszawskim oraz 39. Maratonie Warszawskim poświęciliśmy panterze śnieżnej. Biegacze, którzy zdecydowali się wziąć udział razem z WWF Polska wsparli ochronę mongolskiej populacji pantery śnieżnej. Podczas dwóch biegów udało się zaangażować 82 biegaczy, którzy łącznie uzbierali prawie 30 tys. złotych. Fundacja WWF Polska wszystkie środki przekazała m.in. na edukację lokalnego społeczeństwa w regionie, gdzie występują pantery śnieżne, poprawę monitoringu oraz oczyszczanie terenu z potrzasków.

Biegam Dobrze

Rozpoczęcie programu edukacyjnego "Przyjaciele Pandy"

W roku szkolnym 2017/2018 ruszyliśmy z programem edukacyjnym WWF “Przyjaciele Pandy” przeznaczonym dla klas I-III w polskich szkołach. Program został opracowany przez najlepszych metodyków. Składa się z trzech bloków tematycznych: LAS, WODA oraz JA i ŚRODOWISKO, których realizacja łącznie spełnia równiez założenia podstawy programowej. Oprócz poznawania treści przyrodniczych uczniowie ćwiczą pisownię, liczenie, eksperymentują, wykonują prace plastyczne i korzystają z propozycji zabaw ruchowych. Ambasadorami programu “Przyjaciele Pandy” zostali aktorzy Paulina Holtz, Piotr Zelt i Anna Dereszowska. Więcej informacji na stronie: edukacja.wwf.pl

Program edukacyjny WWF