WWF Poland - Co Ty możesz zrobić

Co Ty możesz zrobić

Pamiętaj – Twój głos ma znaczenie!

O przyszłym kształcie Wspólnej Polityki Rybołówstwa Unii Europejskiej decydowali wspólnie: Komisja Europejska, ministrowie ds. rybołówstwa oraz posłowie Parlamentu Europejskiego w tak zwanym procesie kodecyzji. Decyzję o wydatkowaniu środków publicznych w ramach nowego Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego podejmowane będą w ten sam sposób. To, jak zagłosują wybrani przez Ciebie posłowie, zależy także od Twojej aktywności. W ramach prowadzonych przez WWF działań związanych z reformą Wspólnej Polityki Rybołówstwa otrzymaliśmy wsparcie 150 406 osób, które podpisały petycję „Więcej ryb” oraz 36 799 osób, które wysłały przygotowany przez WWF email do członków Komisji ds. Rybołówstwa Parlamentu Europejskiego. Nasze działania przyniosły skutek – ostateczna wersja zreformowanej Wspólnej Polityki Rybołówstwa daje realne szanse na odbudowanie przełowionych zasobów ryb. Wszystkim sympatykom WWF serdecznie dziękujemy za okazane wsparcie! Zachęcamy jednocześnie do śledzenia na bieżąco naszej strony internetowej oraz strony na Facebooku i brania aktywnego udziału w podejmowanych przez WWF działaniach – także tych związanych z nowym Europejskim Funduszem Morskim i Rybackim!

Jesteś konsumentem? Wybieraj świadomie!

To od naszych wyborów zależy, jakie ryby oferowane są w sprzedaży. Wszyscy decydujemy więc o tym, czy dany gatunek przetrwa, czy nie.

Kupuj tylko te ryby, których jest wystarczająco dużo, aby przetrwały. Nigdy nie kupuj ryb zagrożonych wyginięciem – daj szansę sobie i swoim dzieciom na cieszenie się nimi w przyszłości. Zapoznaj się z poradnikiem WWF „Jaka ryba na obiad”.

W sklepach szukaj produktów z niebieskim certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa – MSC. Gwarantuje on, że dana ryba pochodzi ze stabilnej populacji, a połowy nie zaszkodziły danemu ekosystemowi.

Sprawdzaj, co jesz! Pytaj w sklepie, skąd pochodzi kupowana przez Ciebie ryba. Szczególną uwagę zwracaj na produkty certyfikowane – kupując je wiesz nie tylko skąd dana ryba pochodzi i że jest zdrowa, ale również że populacja, z której jest poławiana, jest stabilna. Zapoznaj się z broszurą na temat identyfikowalności produktów rybnych.

Jesteś rybakiem, lub mieszkańcem wybrzeża?

Wykorzystaj szansę jaką daje Program Operacyjny „Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nabrzeżnych obszarów rybackich 2007-2013” – spraw, aby zasoby ryb w Bałtyku zarządzane były w sposób zrównoważony. Zapoznaj się z naszym poradnikiem na temat zrównoważonych inicjatyw rybackich.

Zawsze oszczędzaj wodę!

Statystyczny Polak zużywa od 200 do 300 litrów wody dziennie! Dla porównania, obywatel Afryki subsaharyjskiej zużywa jej 20-30 razy mniej (10-20l.). Chociaż zasoby wody wydają nam się być bardzo duże, wręcz nieograniczone, to warto sobie uświadomić, że tylko 1% wody na świecie nadaje się picia.

Ponadto, zużywając nadmiernie wodę w krajach rozwiniętych, zwiększamy produkcję energii, która z kolei wpływa na ocieplenie klimatu. Jego skutki są odczuwane najbardziej przez mieszkańców najbiedniejszych części świata. Występują tam susze i inne kataklizmy, które niszczą istniejące źródła wody.

Pamiętaj:

1. Bierz prysznic, zamiast kąpać się w wannie. Kąpiel w wannie pochłania 3 razy więcej wody niż prysznic. Staraj się także ograniczać czas, jaki spędzasz pod natryskiem.
2. Kąpiąc się, zakręcaj wodę podczas mydlenia i włączaj ją znowu, by się opłukać.
3. W łazience załóż baterię pojedynczą (z jednym kurkiem) zamiast podwójnej (z dwoma kurkami).
4. Używaj kubka do płukania podczas mycia zębów.
5. Nie pozwól, aby woda leciała ciurkiem podczas golenia. Włączaj ją dopiero wtedy, gdy potrzebujesz opłukać żyletkę.
6. Zadbaj o to, by woda nie przeciekała z toalety lub umywalki. Cieknąca ubikacja, kran lub rura mogą być powodem marnotrawienia nawet tysięcy litrów wody dziennie.
7. Podlewaj ogród wcześnie rano lub późnym popołudniem. Zmniejsza się wtedy ilość wody, która ucieka podczas parowania.
8. Myj naczynia w zmywarce. Jeśli zmywasz ręcznie, zatkaj zlew i nalej do niego wody, a potem spłucz wszystkie naczynia, zamiast puszczać wodę podczas całego zmywania.

Nasze działania możliwe są dzięki Twojemu wsparciu. Pomóż nam chronić ryby, przekazując na ten cel darowiznę.
 / ©: WWF Polska / Andrzej Zabawski
Dorsz (Gadus morhua)