WWF Poland - WWF chroni klimat

/ ©: WWF / www.JSGrove.com
banner polar bear
© WWF / www.JSGrove.com
Klimat na Ziemi zmienia się w wyniku różnych naturalnych czynników, takich jak zmiany aktywności słońca czy aktywność wulkaniczna.
Efekt cieplarniany, odkryty stosunkowo niedawno, jest zjawiskiem naturalnym i pożądanym. Gdyby nie jego występowanie, temperatura na Ziemi wynosiłaby średnio -19°C! Jednak na skutek rozwoju przemysłu, to pozytywne uprzednio zjawisko zaczęło się coraz bardziej nasilać i zagrażać naszej planecie.

W V Raporcie nagrodzonego Pokojową Nagrodą Nobla Międzyrządowego Zespołu ONZ ds. Zmian Klimatu (IPCC), przygotowanym przez 259 autorów z 39 krajów, stwierdzono, że istnieje ponad 95-100% prawdopodobieństwo, że za przyspieszające globalne ocieplenie odpowiedzialna jest działalność człowieka i idący za tym wzrost emisji gazów cieplarnianych oraz koncentracja tych gazów w atmosferze.

Niestety, w dalszym ciągu zbyt wielu Polaków - w tym polityków - bagatelizuje ten problem. (Aby przekonać ich, że nie mają racji – kliknij tu: Przekonaj sceptyka.)

Od czasów przedindustrialnych średnia temperatura na Ziemi wzrosła o 0,85°C. To tylko pozornie niegroźne ocieplenie - okazuje się, że aby uniknąć niebezpiecznych dla ludzkości zmian klimatycznych musimy zatrzymać wzrost średniej globalnej temperatury poniżej 1,5°C w porównaniu z jego poziomem z początku XIX w. (Zobacz wykres wzrostu stężenia CO2 i temperatury). Tymczasem, biorąc pod uwagę tempo wzrostu stężenia gazów cieplarnianych w atmosferze ziemskiej w ostatnich latach, badania naukowe przewidują, że w XXI w. temperatura wzrośnie od 1,8°C do nawet 6,4°C!

Efekty zmian klimatu widoczne są już dziś. Nadmierna emisja gazów cieplarnianych, powodująca wzrost średniej globalnej temperatury zagraża 1/3 ekosystemów na Ziemi. Coraz częstsze powodzie i susze, podnoszenie się poziomu wody w oceanach oraz rozprzestrzenianie chorób zakaźnych, to tylko niektóre ze skutków ocieplenia klimatu, które wkrótce mogą zagrozić życiu milionów ludzi.

Mieszkańcy wyspy Tegua, wchodzącej w skład państewka Vanuatu, zostali oficjalnie uznani przez ONZ za „uchodźców klimatycznych” i pierwsze ludzkie ofiary globalnego ocieplenia, ponieważ ich miejsce do życia już wkrótce znajdzie się pod powierzchnią oceanu.

Projekty WWF Polska na rzecz ochrony klimatu:
 / ©: WWF Polska
Pobierz WWF Poradnik na swój telefon