WWF Poland - Tygrys

Tygrys

Tygrys jest największym z kotowatych na świecie jednak jest to gatunek zagrożony wyginięciem. W 1910 roku liczebność tygrysa była szacowana na 100,000 osobników, a w 2010 roku już tylko na 3200. W ciągu zaledwie 100 lat liczba tygrysów na wolności spadła więc o ok. 95%. Spośród 9 podgatunków tygrysa, które występowały na świecie, do dziś przetrwało jedynie 6 z nich, przy czym na wolności występuje jedynie 5 podgatunków.
Obecnie największym zagrożeniem dla tygrysów jest kłusownictwo. Są one zabijane przede wszystkim na potrzeby tradycyjnej medycyny azjatyckiej. Przestępcze gangi z Azji handlują częściami tygrysa, które są następnie wykorzystywane jako składniki wielu produktów pomimo, że właściwości lecznicze tych specyfików nie zostały naukowo udowodnione.

Również nadmierne, rabunkowe wycinanie lasów powoduje, że tygrysy bezpowrotnie tracą  swoje siedliska, tracą miejsce do życia. Jeśli nic się nie zmieni, według prognoz naukowych, ostatni przedstawiciel tego charyzmatycznego gatunku prawdopodobnie zginie w ciągu najbliższych kilkunastu, kilkudziesięciu lat.

Potrzebne są konkretne działania ochronne, podejmowane we współpracy z władzami państw, na terenie których występują jeszcze tygrysy. Dlatego właśnie organizacja ekologiczna WWF rozpoczęła pierwszą w Polsce kampanię na rzecz ochrony tego największego kota.

Dowiedz się więcej o naszych działaniach w projekcie >>
 / ©: naturepl.com / Edwin Giesbers / WWF-Canon
Tygrysów na wolności pozostało tylko 3200