Co Ty możesz zrobić

Nawet jeżeli żywe zwierzęta lub rośliny albo pamiątki z nich wytworzone są sprzedawane na bazarach, w sklepach lub na giełdach, nie oznacza to, że ich kupowanie oraz wywóz są legalne, a odłów tych zwierząt z ich naturalnego środowiska nie szkodzi przyrodzie!

Nie kupuj zwierząt z przemytu

Los ginących gatunków zwierząt zależy od nas. Jeśli chcesz kupić egzotycznego pupila, powinieneś zapytać sprzedawcę czy żółw, wąż lub ptak, którego chciałbyś nabyć ma zezwolenie CITES lub zaświadczenie, że został wyhodowany w Polsce. Sklep zoologiczny ma prawny obowiązek takim dokumentem dysponować i przekazać go w momencie zakupu.

Jeśli sprzedawca nie przedstawi Ci odpowiednich dokumentów, może to oznaczać, że zwierzę które kupujesz pochodzi z przemytu, a kupując je dajesz zarobić kłusownikom. Dlatego nie kupuj takich okazów, które nie mają odpowiednich dokumentów. Pamiętaj, że z powodu nielegalnego handlu zagrożonych jest aż 5000 gatunków zwierząt. Olbrzymia część zwierząt przemycanych z egzotycznych krajów nie przeżywa podróży.

Nie kupuj przedmiotów wykonanych z zagrożonych gatunków roślin i zwierząt

Na kolorowych targach Afryki i Azji, w sklepach i na ulicach miasteczek Ameryki Południowej, można znaleźć zarówno żywe ptaki, węże, żółwie, małpki, jak i tysiące pamiątek zrobionych z egzotycznych zwierząt i roślin. Nie daj się skusić motylowi o niezwykłych skrzydłach, oryginalnej torbie z krokodyla, cętkowanej skórze lamparta, delikatnej figurce z kości słoniowej albo pięknemu okazowi koralowca - większość egzotycznych pamiątek wytwarzanych jest z zagrożonych gatunków.

Produkcja tego rodzaju wyrobów, a przede wszystkimi międzynarodowy handel takimi przedmiotami oraz żywymi okazami, doprowadziły do wytępienia wielu gatunków i zagrażają tysiącom innych.

Czasem możesz nawet nie wiedzieć, że to co kupujesz zawiera składniki pochodzące z rzadkich okazów flory i fauny. Dlatego to do Ciebie należy czytanie etykietek, zadawanie pytań, żądanie zaświadczeń. Wykorzystaj siłę konsumenta, aby ratować dziką przyrodę.

Jeżeli przewozisz bez zezwolenia okazy chronionych gatunków lub przedmioty z nich wykonane, łamiesz prawo i narażasz się na konsekwencje karne. Zgodnie z przepisami, proceder ten jest traktowany jako przestępstwo Grozi za nie kara pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat, poza oczywiście konfiskatą przewożonych okazów.

Nasze działania możliwe są dzięki Twojemu wsparciu. Pomóż nam chronić egzotyczne gatunki zwierząt, przekazując na ten cel darowiznę.
 / ©: WWF Polska
Pobierz WWF Poradnik na swój telefon
© WWF Polska
 / ©: © Martin Harvey / WWF
 / ©: NGO
Pobierz bezpłatnie pierwszy numer multimagazynu National Geographic ODKRYWCA na iPada. Dowiedz się, które gatunki zwierząt powinny żyć tam, gdzie się urodziły.
 / ©: WWF Polska / Karolina Tymorek