Ograniczenie nielegalnego handlu zagrożonymi gatunkami

Ponad 30 000 gatunków roślin i zwierząt zagrożonych jest wyginięciem z powodu nielegalnego handlu żywymi oraz martwymi okazami, ich częściami oraz wyrobami z nich wykonanymi. Roczne zyski ze światowego handlu zagrożonymi gatunkami roślin i zwierząt sięgają kilku miliardów dolarów. Jest to trzeci co do zyskowności czarny rynek na świecie - po handlu bronią i narkotykami.
Kłusownicy odławiają dzikie zwierzęta w ich naturalnym środowisku i przemycają do krajów, gdzie jest na nie popyt. Transport odbywa się w strasznych warunkach, zwierzęta umierają stłamszone w wymyślnych schowkach, paczkach, torbach i klatkach. Na jeden przemycony okaz, który można kupić w sklepie, przypada nawet kilkanaście, które nie przeżyły podróży.

Problemem są także wytwarzane z ginących gatunków pamiątki, chętnie kupowane przez polskich turystów podczas zagranicznych podróży. W bagażach podróżnych służby celne znajdują kilkanaście tysięcy okazów rocznie, wśród nich zdarzają się takie makabryczne eksponaty jak czaszka małpy, kości wieloryba czy noga słonia.

Najczęściej turyści stają się przestępcami mimo woli - kupują przedmioty nie zdając sobie sprawy, że są one wykonane z zagrożonego wyginięciem gatunku. Zdarza się również, że nieświadomi obowiązującego prawa turyści przywożą znalezione na plaży koralowce i szczątki innych zwierząt, stając się mimo woli przemytnikami.

Dowiedz się, co robi WWF Polska na rzecz ograniczenia nielegalnego handlu zagrożonymi gatunkami >>
 / ©: WWF Polska
Pobierz WWF Poradnik na swój telefon